Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 10:50
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Κίνα και επιτόκια στο επίκεντρο

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Κίνα και επιτόκια στο επίκεντρο

Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς χάθηκε ήδη από τη Δευτέρα το μομέντουμ και οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% στις 455 μονάδες, με τους κλάδους των κατασκευαστικών και των τραπεζών να ηγούνται των απωλειών. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,58%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί κατά 1%, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,77%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,47% και ο IBEX στην Ισπανία σημειώνει πτώση 0,55%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα ανανέωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο την πιο αργή ανάπτυξη φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στην Κίνα, ακυρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία για τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

Παράλληλα, τα στοιχεία για το γερμανικό εμπόριο έδειξαν μείωση των εξαγωγών κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τήρησε σιγή ιχθύος σε ομιλία της στο Λονδίνο σχετικά με την απόφαση την επόμεη εβδομάδα ως προς τα επιτόκια. Ασκώντας αυτοκριτική, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αφού αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις τους για το πώς θα επηρεαστούν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη από τα πρόσφατα οικονομικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης στις 14 Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασαν τα κέρδη τους στο τέλος της συνεδρίασης

Lagarde: Παρατείνει το μυστήριο αναφορικά με τα επιτόκια

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News