Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Ομόλογα: Καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, συνεχίζοντας την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ ανοδική τάση που σημειώνεται από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,58% μετά την κλιμάκωση κατά 7,4 μονάδες της Παρασκευής. 

Αντίστοιχα, στην ιταλική 10ετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 4,3% με άνοδο έξι μονάδων βάσης, αφού κλιμακώθηκε 11 μονάδες βάσης την Παρασκευή. 

Η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Λονδίνο δεν κατάφερε να δώσει κατεύθυνση στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ. 

«Το πιο πειστικό επιχείρημα που μπορώ να δω για αυτή την ξαφνική ανοδική στροφή των αμερικανικών αποδόσεων, που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη, είναι ότι η αγορά προετοιμάζεται για μεγάλη προσφορά εταιρικών ομολόγων», αναφέρει ο Richard McGuire της Rabobank.  

Η αμερικανική χρηματιστηριακή είναι σήμερα κλειστή λόγω της αργίας Labor Day, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί την επιστροφή των ομολογιακών εκδόσεων στην αγορά μετά την ραστώνη του καλοκαιριού. 

Οι υψηλότερες αποδόσεις έλαβαν χώρα παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά μετά από έναν περίπου χρόνο, οι συναλλασσόμενοι αδυνατούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. 

«Αυτό που παρατηρείται στην αγορά είναι ότι η ρευστότητα συνεχίζει να αυξάνεται μετά το καλοκαίρι και οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους εν αναμονή των συνεδριάσεων της ΕΚΤ και της Φέντεραλ Ριζέρβ», αναφέρει ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε περισσότερο του αναμενομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη Γερμανία να αποτελεί τη βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,02%, ενώ στην αντίστοιχη ιταλική διαμορφώθηκε στο 3,75% με άνοδο 4,5 μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,87%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News