Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Sell-off με τραπεζική βουτιά 4,28%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Sell-off με τραπεζική βουτιά 4,28%

Μαίρη Δευτέρα ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με ήπιες απώλειες και επιφυλακτικότητα για να εξελιχθεί σε κατρακύλα που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 1.267,33 μονάδες με πτώση 2,47%. Η αγορά συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 3,87%.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Η αξία των συναλλαγών ήταν σχετικά περιορισμένη και ανήλθε στα 86,53 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αργίας στη Wall Street, ενώ διακινήθηκαν 25.524.056 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,00%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,79%), της Σαράντης (+0,39%) και της Autohellas (+0,30%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-4,93%), της Εθνικής (-4,92%), της Eurobank (-4,85%), της Ελλάκτωρ (-4,70%)Aegean (-4,39%) και της Alpha Bank (-4,28%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-4,50%), των Τραπεζών (-4,28%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,04%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 7.258.588 και 5.428.276 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 16,62 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,91 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 94 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Με το βλέμμα στη DBRS

Οι ελπίδες για μια νέα ανοδική κίνηση εναπόκεινται πλέον σε καποιο καλό νέο με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση της DBRS την ερχόμενη Παρασκευή, του πρώτου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ οίκου που ενδέχεται να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αγορά ενδέχεται να έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση του investment grade. Σημειωτέον ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον οίκο Fitch.

Παράλληλα, η εβδομάδα είναι πλούσια από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων με τον ΟΠΑΠ να τα ανακοινώνει σήμερα, ενώ ακολουθούν οι Fourlis (5/9) Quest (6/9) και Aegean (7/9). Αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων, την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Σε σημερινή έκθεσή της, η Jefferies συστήνει την αγορά της Εθνικής, με τιμή-στόχο στα 7,40 ευρώ, ενώ δίνει σύσταση διακράτησης για τη Eurobank (με στόχο τα 1,70 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 3,10 ευρώ). Για την Alpha Bank, περιμένει αποδόσεις κατώτερες της αγοράς, θέτοντας την τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές – Κλειστή η Wall Street

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται πλέον τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα αρχικά κέρδη στον απόηχο της αισιοδοξίας που γέννησαν μια σειρά από μέτρα της Κίνας για να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της, ενώ η Wall Street είναι κλειστή για τον εορτασμό της Labour Day στις ΗΠΑ.

Στα μακροοικονομικά νέα, μείωση των εξαγωγών κατά 0,9% καταγράφηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο στη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι ο «ασθενής της Ευρώπης», όπως επιβεβαίωσε ο Hans-Werner Sinn, ομότιμος πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις που εγείρονται εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ενδέχεται να ενισχύσουν τα όλο και πιο δημοφιλή δεξιά κόμματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για τράπεζες: Ευνοϊκές οι τάσεις σε επιτόκια, δάνεια, τουρισμό

Bloomberg: Το χρηματιστηριακό ράλι θα αντέξει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News