Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 15:34
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Χάνει τις 1.280 μονάδες – Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις

ΧΑ: Χάνει τις 1.280 μονάδες – Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.270 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Την ίδια ώρα, συγκρατημένα ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.274 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,95% με την αξία των συναλλαγών να είναι σχετικά περιορισμένη στα 56,8 εκατ. ευρώ, λόγω και της σημερινής αργίας στη Wall Street λόγω της Labour Day. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Σαράντης (+0,90%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-4,19%), της Εθνικής (-3,44%), της Πειραιώς (-3,36%) και της Ελλάκτωρ (-3,27%). Καθοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,85%) και των Τραπεζών (-3,33%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 4.194.711 και 3.609.512 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 11,07εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 6,20 εκατ. ευρώ.

Οι ελπίδες για μια νέα ανοδική κίνηση εναπόκεινται πλέον σε καποιο καλό νέο με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση της DBRS την ερχόμενη Παρασκευή, του πρώτου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ οίκου που ενδέχεται να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αγορά ενδέχεται να έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση του investment grade. Σημειωτέον ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον οίκο Fitch.

Σημειωτέον ότι σε σημερινή έκθεσή της, η Jefferies συστήνει την αγορά της Εθνικής, με τιμή-στόχο στα 7,40 ευρώ, ενώ δίνει σύσταση διακράτησης για τη Eurobank (με στόχο τα 1,70 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 3,10 ευρώ). Για την Alpha Bank, περιμένει αποδόσεις κατώτερες της αγοράς, θέτοντας την τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για τράπεζες: Ευνοϊκές οι τάσεις σε επιτόκια, δάνεια, τουρισμό

Bloomberg: Το χρηματιστηριακό ράλι θα αντέξει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News