Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 12:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ευρείες απώλειες με βαρίδια τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ευρείες απώλειες με βαρίδια τις τράπεζες

Στη δίνη του profit taking ξανακύλησε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από την αρχική επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι τραπεζικές μετοχές με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί περίπου 1,9%.

Οι ελπίδες για μια νέα ανοδική κίνηση εναπόκεινται πλέον σε καποιο καλό νέο με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση της DBRS την ερχόμενη Παρασκευή, του πρώτου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ οίκου που ενδέχεται να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αγορά ενδέχεται να έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση του investment grade. Σημειωτέον ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον οίκο Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,14% στις 1.284,63 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ. Βουτιά καταγράφουν Eurobank (-2,7%), Πειραιώς και ΕΤΕ (άνω του 2%), ενώ με πιο περιορισμένες απώλειες (-1,6%) κινείται η Alpha Bank. 

Σε σημερινή έκθεσή της, η Jefferies συστήνει την αγορά της Εθνικής, με τιμή-στόχο στα 7,40 ευρώ, ενώ δίνει σύσταση διακράτησης για τη Eurobank (με στόχο τα 1,70 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 3,10 ευρώ). Για την Alpha Bank, περιμένει αποδόσεις κατώτερες της αγοράς, θέτοντας την τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, απώλειες καταγράφουν οι ΕΛΧΑ και Motor Oil, ενώ κέρδη σημειώνουν οι Autohellas και Σαράντη. 

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της αισιοδοξίας που γέννησαν μια σειρά από μέτρα της Κίνας για να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Των κερδών ηγείται ο κλάδος των μεταλλείων εν μέσω αισιοδοξίας σχετικά με την πολιτική στήριξη της Κίνας, του κορυφαίου παραγωγού χάλυβα, στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της. 

Η Κίνα πρόκειται να αναλάβει περαιτέρω δράση, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στην αγορά κατοικιών, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. 

Στα μακροοικονομικά νέα, μείωση των εξαγωγών κατά 0,9% κααταγράφηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο στη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στο σεμινάριο διακεκριμένων ομιλητών που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της επόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για τράπεζες: Ευνοϊκές οι τάσεις σε επιτόκια, δάνεια, τουρισμό

Bloomberg: Το χρηματιστηριακό ράλι θα αντέξει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News