Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 10:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με μοχλό την Κίνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με μοχλό την Κίνα

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της αισιοδοξίας που γέννησαν μια σειρά από μέτρα της Κίνας για να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Παρασκευή μετά τα συγκεχυμένα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς από τη μία δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, ενώ αυξήθηκε η ανεργία.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,68% με όλους τους επιμέρους δείκτες να κινούνται θετικά. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,44%, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,52%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 0,49%. Στoν ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,64%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,32%.

Των κερδών ηγείται ο κλάδος των μεταλλείων εν μέσω αισιοδοξίας σχετικά με την πολιτική στήριξη της Κίνας, του κορυφαίου παραγωγού χάλυβα, στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της. 

Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας της Δανίας, Novo Nordisk, σημειώνει άνοδο 1,6% σε ιστορικά υψηλά, μετά το λανσάρισμα του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy στη Βρετανία. Η Novo, με κεφαλαιοποίηση 424,7 δισ. δολ., πήρε τον τίτλο της πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας της Ευρώπης από τη LVMH την Παρασκευή.

Η Κίνα πρόκειται να αναλάβει περαιτέρω δράση, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στην αγορά κατοικιών, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. 

Στα μακροοικονομικά νέα, μείωση των εξαγωγών κατά 0,9% κααταγράφηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο στη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στο σεμινάριο διακεκριμένων ομιλητών που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της επόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News