Business & Finance Σάββατο 2/09/2023, 07:30
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια

Wall Street: Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια

Στα διοικητικά συμβούλια της εταιρικής Αμερικής, επικρατούσε για περισσότερο από ένα χρόνο ένας μεγάλος φόβος: ότι η αύξηση των επιτοκίων θα εξανέμιζε τα κέρδη, θα έπληττε τις τιμές μετοχών και τις επενδύσεις. 

Όμως, ο S&P 500 γνώρισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούνιο μετά από μακρά αγωνία και οι συναλλασσόμενοι κατάφεραν να απορροήφουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα καλός λόγος: ενώ τα έντοκα έξοδα αυξάνονται συνεχώς, παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. 

Ωστόσο, οι επενδυτές στις αγορές μετοχών και ομολόγων θα αισθανθούν τον πόνο αναχρηματοδότησης εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Όμως, προς το παρόν, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση για να καλύψουν τις έντοκες δαπάνες τους, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα τεσσάρων τριμήνων. 

«Γίνονται πολλές συζητήσεις για τα αυξανόμενα έντοκα έξοδα και τα επίπεδα χρέους. Όμως, θα περάσει κάποιος χρόνος προτού αυτές οι αυξανόμενες δαπάνες γίνουν προβληματικές», αναφέρει ο αναλυτής Gillian Wolff του Bloomberg Intelligence. 

Η εταιρική Αμερική είναι θωρακισμένη από τον πόνο των αυξανόμενων επιτοκίων, προς το παρόν

Source: Bloomberg Intelligence

Ο S&P 500 αυξήθηκε 2,5% αυτή την εβδομάδα και ο Nasdaq 100 ακόμη περισσότερο, χάρη στα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πάντα, από τις αυξήσεις των μισθών έως την καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν επιβραδυνθεί αρκετά για να υποστηρίξουν το σενάριο μίας παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν ύφεση. 

Και τα επίπεδα των εντόκων δαπανών των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500, εξαιρουμένων των εταιρειών στον κλάδο real estate και χρηματοοικονομικών, σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν αρκετά κέρδη για να καλύψουν άμεσα έντοκα έξοδα. Το καλό νέο είναι ότι παρότι η αναλογία κερδών/έντοκων δαπανών αυξάνεται στο 8,05, παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό από το 2009. 

Αυτό οφείλειται στο γεγονός ότι η εταιρική Αμερική επωφελήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της προηγούμενης δεκαετίας. Και πολλοί Αμερικανοί έκαναν το ίδιο, «κλειδώνοντας» χαμηλότερα επιτόκια για τα πάντα, από αυτοκίνητα έως στεγαστικά δάνεια. Περισσότερα από το 40% των αμερικανικών στεγαστικών δόθηκαν το 2020 ή το 2021, οπότε το κόστος δανεισμού ήταν ακόμη σε ιστορικό χαμηλό. Επίσης, στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι το 89% του καταναλωτικού χρέους είναι θωρακισμένο από κυμαινόμενα επιτόκια. 

Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν να κλειδώσουν σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια τα τελευταία 15 έτη τώρα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν πιο ανταγωνιστικές αποδόσεις χωρίς να αναλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο. Αυτό βοηθά την οικονομία, τα κέρδη και τους καταναλωτές, αναφέρει ο  Michael Arone, στρατηγικός αναλυτής της State Street Global Advisors. 

«Αυτό που πιστεύει η αγορά είναι ότι όταν θα έρθει η ώρα για αναχρηματοδότηση, η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και τα επιτόκια έτσι θα είναι χαμηλότερα. Όμως εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος γι΄αυτό. Και αυτός είναι ένας κίνδυνος, αν και όχι προς το παρόν. Θα μπορούσε όμως να γίνει μετά από λίγα τρίμηνα». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο για Dow και Nasdaq

Nouriel Roubini: Οι αγορές θα πέσουν 10% εάν η οικονομία αποδυναμωθεί

Bank of America: Η απότομη προσγείωση στις ΗΠΑ απειλεί τη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News