Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 20:41
ΑΓΟΡΕΣ

Novo Nordisk: Αυτή είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη

Novo Nordisk: Αυτή είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη

H δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk υποσκέλισε το γαλλικό κολοσσό στον χώρο πολυτελών ειδών, LVMH, αποτελώντας την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για τα φάρμακά κατά του διαβήτη που χρησιμοποιούνται τώρα και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

Η μετοχή της Novo ενισχύθηκε 2,1% στην Κοπεγχάγη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κεφαλαιοποίησή της στα 425 δισ.δολάρια. Αντίθετα, η μετοχή της LVMH υποχώρησε 0,8%, με την κεφαλαιοποίησή της στα 420 δισ.δολάρια. Ο γαλλικός κολοσσός είχε φέτος καταφέρει να ξεπεράσει το ορόσημο των 500 δισ.δολαρίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να γίνει η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που κατάφερε να υπερβεί αυτό το φράγμα, για να υποχωρήσει όμως και πάλι κάτω από αυτό. 

Η επιτυχία της οφείλεται στα φάρμακά της κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη που έχουν γνωρίζει πολύ μεγάλη ζήτηση. Η άνοδος της εταιρείας ήταν ραγδαία με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι τέτοιου είδους φάρμακα και θεραπείες αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχουν γνωρίσει έως σήμερα φάρμακα. Περίπου 40 εταιρείες μετά τη Novo προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιό τους στη συγκεκριμένη αγορά, με πρωταγωνιστή την Eli Lilly & Co. , η οποία αναμένεται να λάβει έγκριση για να χρησιμοποιήσει φάρμακό της κατά του διαβήτη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

Πίσω από την ραγδαία άνοδο των φαρμάκων της Novo είναι το GLP-1, ένα μόριο που αρχικά αναγνωρίστηκε για να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους, αλλά του οποίου τα κατασταλτικά αποτελέσματα της όρεξης διαπιστώθηκαν γρήγορα ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τα φάρμακα αυτά έχουν γίνει από τότε τόσο δημοφιλή που οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν σημάνει συναγερμό ότι το Ozempic μπορεί να μην φτάσει σε διαβητικούς που εξαρτώνται από την ένεση.

Για το λόγο αυτό, τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να πέσουν «θύματα» της δικής τους επιτυχίας. Στις 23 Αυγούστου, οι ρυθμιστικές αρχές στην Δανία πρότειναν να  όρια στις επιδοτήσεις για θεραπείες GLP-1.

Η μετοχή της Novo έχει περισσότερο από τετραπλασιαστεί από το τέλος του 2018, ξεπερνώντας άλλους ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η Nestle, καθώς και τις ανταγωνίστριες φαρμακοβιομηχανίες, όπως Roche Holding και Novartis. Η τελευταία ώθηση ήρθε τον Αύγουστο, όταν μια δοκιμή ορόσημο έδειξε ότι το Wegovy μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά ένα πέμπτο. Η μελέτη μπορεί να διευρύνει περαιτέρω την πρόσβαση βοηθώντας τη Novo στις συζητήσεις αποζημίωσης με ασφαλιστές που διαφορετικά θα μπορούσαν να αρνηθούν το κόστος της Wegovy.

Επίσης, τον Αύγουστο, η δανική εταιρεία αύξησε τις προοπτικές για την κερδοφορία και τις πωλήσεις της για το τρέχον έτος, επικαλούμενη ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη ζήτηση για Wegovy και Ozempic.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Apple: Πώς φτάνεις από το μηδέν στο 1 τρισεκατομμύριο

Ξεπέρασε το 1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News