Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Ιουλίου με κέρδη 1,5%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Ιουλίου με κέρδη 1,5%

Στάσιμες παρέμειναν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η πτώση του κλάδου πολυτελών ειδών και των αυτοκινητοβιομηχανιών αντιστάθμισε τα κέρδη των εταιρειών από τον χώρο των εμπορευμάτων. Η δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk εκθρόνισε δε τη LVMH ως την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στάσιμος, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 1,5%, στην καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Ιουλίου, καθώς οι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά μετοχές βελτίωσαν το γενικότερο κλίμα εν μέσω ενδείξεων για περισσότερα μέτρα τόνωσης από την Κίνα. 

Οι όμιλοι εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 1,5%, καθώς οι τιμές των περισσότερων από τα βασικά μέταλλα ενισχύθηκαν αφότου ο κορυφαίος καταναλωτής, η Κίνα, ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων και τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τα χειρότερα στο μεταποιητικό τομέα της έχουν παρέλθει. 

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκε 1,9% ακολουθώντας τις υψηλότερες τιμές αργού. 

Από τους πρωταγωνιστές, η Novo Nordisk ενισχύθηκε 2,1% καθώς αναδείχθηκε στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για φάρμακα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, ωθώντας τον κλάδο υγείας σε άνοδο 0,5%. 

Στον αντίποδα, η LVMH απώλεσε 0,8% της αξίας, με τον κλάδο πολυτελών ειδών γενικότερα να καταγράφει πτώση 1%. Επίσης, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 2,6% καθώς η VW και η Renault υποχώρησαν 5% και 6,3% αντίστοιχα. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, η μεταποίηση στη Γαλλία συρρικνώθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, ενώ σε καθοδική σπείρα παρέμεινε και η μεταποίηση στη Γερμανία. Αντίστοιχα, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο από το πρώτο και η μεταποίηση στην Ιταλία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,67% στις 15.840,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες στις 7.296,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,34% στις 7.464,54 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,63% στις 28.650,49 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,59% στις 9.449,60 μονάδες.  

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News