Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 13:10
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση στη ζώνη των 1.300 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση στη ζώνη των 1.300 μονάδων

Με το.. αριστερό μπαίνει ο Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές έχουν πάρει σαφές προβάδισμα μετά από την ασθενή ανοδική κίνηση στο άνοιγμα. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.299, σημειώνοντας πτώση 0,65% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,38 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.316,30 μονάδες (+0,29%) . Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλές απώλειες κοντά στο 2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+2,54%), του ΟΠΑΠ (+2,05%) και του ΟΤΕ (+1,23%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,19%), των ΕΛΠΕ (-2,18%), της Elvalhalcor (-1,81%), της Viohalco (-1,71%) και της Autohellas (-1,69%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών και των Τηλεπικοινωνιών και μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών και των Τροφίμων.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την εκτίναξη του τζίρου με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά στις δημοπρασίες τα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% αφορούσε τις δύο μετοχές που άλλαξαν στον δείκτη MSCI, την Πειραιώς που εντάχθηκε στον δείκτη MSCI Greece Standard και την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποβιβάζεται στον δείκτη MSCI small cap index.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική αγορά ήρθε σήμερα από την Deutsche Bank. Με άνοδο 44,2% από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας προσφέρει την δεύτερη καλύτερη απόδοση ανάμεσα στις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί η Deutsche Bank, παρότι ο Αύγουστος έκλεισε με πτώση 1,6% για τις ελληνικές μετοχές. Την πρωτιά παίρνει το χρηματιστήριο της Μόσχας, με άνοδο 56,8% από τις αρχές του έτους, η οποία εμφανίζεται «φουσκωμένη» εξαιτίας της συναλλαγματικής διαφοράς. Σε δολαριακή βάση, οι ελληνικές μετοχές είναι η καλύτερη επένδυση στον κόσμο, όπως παρατηρεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος.

Την ίδια ώρα, ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία με επίκεντρο την Ευρωζώνη, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον την έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σήμερα προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και οριακές μεταβολές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News