Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αμηχανία και ήπια άνοδος μετά το rebalancing

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αμηχανία και ήπια άνοδος μετά το rebalancing

Ασθενή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μετά τον χθεσινό καταιγισμό συναλλαγών λόγω του rebalancing, εν μέσω ήπιων μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.314,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,52%), του ΟΤΕ (+1,45%), της ΔΕΗ (+1,49%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,33%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,81%), της Τιτάν (-1,52%), της Elvalhalcor (-1,34%) και της Autohellas (-1,13%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+1,52%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,43%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,58%) και των Κατασκευών (-0,57%).

Παρά το θετικό της άνοιγμα, η αγορά στο ΧΑ έκλεισε χθες με ήπιες απώλειες κοντά τα χαμηλά ημέρας. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στις δημοπρασίες πάνω από τα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% αφορούσε τις δύο μετοχές που άλλαξαν στον δείκτη MSCI, την Πειραιώς που εντάχθηκε στον δείκτη MSCI Greece Standard και την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποβιβάζεται στον δείκτη MSCI small cap index.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική αγορά ήρθε σήμερα από την Deutsche Bank. Με άνοδο 44,2% από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας προσφέρει την δεύτερη καλύτερη απόδοση ανάμεσα στις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί η Deutsche Bank, παρότι ο Αύγουστος έκλεισε με πτώση 1,6% για τις ελληνικές μετοχές. Την πρωτιά παίρνει το χρηματιστήριο της Μόσχας, με άνοδο 56,8% από τις αρχές του έτους, η οποία εμφανίζεται «φουσκωμένη» εξαιτίας της συναλλαγματικής διαφοράς. Σε δολαριακή βάση, οι ελληνικές μετοχές είναι η καλύτερη επένδυση στον κόσμο, όπως παρατηρεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν χθες από τη Eurostat, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον την έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σήμερα, προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχωρούν άνω του 1% μετά από την έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, στο οποίο αποτυπώνεται επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι η έλλειψη παραγγελιών εμποδίζει την παραγωγή.

Στον αντίποδα, αισιοδοξία έφεραν στους επενδυτές τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα οδηγώντας τις ασιατικές αγορές σε μικρά κέρδη, καθώς ο μεταποιητικός δείκτης Caixin PMI ενισχύθηκε στις 51,0 μονάδες τον Αύγουστο από 49,2 μονάδες τον Ιούλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και οριακές μεταβολές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News