Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αντίρροπες τάσεις εξουδετέρωσαν τα κέρδη των τραπεζών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αντίρροπες τάσεις εξουδετέρωσαν τα κέρδη των τραπεζών

Δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές μετοχές με αποτέλεσμα να παραμείνει στάσιμο το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η πτώση των μετοχών στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών και πολυτελών ειδών επισκίασε τα κέρδη του real estate και του χρηματοοικονομικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της UBS.

Την ίδια στιγμή, μία σειρά από αντιφατικά στοιχεία συνθέτουν μεικτή εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, παρότι ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε έως 0,5%. 

Τα τελευταία κέρδη βοήθησαν πάντως το δείκτη να αποφύγει την χειρότερη μηνιαία επίδοση τον Αύγουστο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρότι παρουσίασε πτώση 3%. 

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS ενισχύθηκε 6,1%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στο πλαίσιο ενός σαρωτικού σχεδίου που έχει ενορχηστρώσει για μείωση του κόστους κατά 10 δισ.δολάρια και περικοπές 3000 θέσεων εργασίας στην Ελβετία, μετά την εξαγορά της προβληματικής ανταγωνίστριάς της Credit Suisse. 

O ευρύτερος κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενισχύθηκε 1,5%, αγγίζοντας υψηλό μηνός. 

Οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές του real estate σημείωσαν κέρδη 1,6%, την ώρα που οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν σε χαμηλό εβδομάδας στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που σκιαγραφούν μία μεικτή εικόνα. 

«Μπορεί να έχουμε περάσει την κορύφωση στο δομικό πληθωρισμό των υπηρεσιών, καθώς οι πιέσεις από τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό υποχωρούν. Το εάν όμως οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή επιλέξουν να το κάνουν αυτό τον Οκτώβριο, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν έως τότε», αναφέρει ο Gurpreet Gill, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Asset Management. 

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,4% ξεπερνώντας σε επιδόσεις τους υπόλοιπους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο κλάδος πολυτελών ειδών ωστόσο ήταν ο χειρότερος κλάδος με πτώση 1,3%. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Pernod Ricard, που έχει τη σαμπάνια Mumm και τη βότκα Absolut, σημείωσε πτώση 6,7% εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι πωλήσεις θα μειωθεούν στις κινεζικές και αμερικανικές αγορές στο πρώτο τρίμηνο που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News