Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό εβδομάδας οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε χαμηλό εβδομάδας οι αποδόσεις του ευρώ

Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το μήνα Αύγουστο έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν απρόσμενα σταθερές, γεγονός που περιπλέκει το έργο της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις της και τώρα εξετάζει εάν θα κάνει παύση, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομίας ή θα προχωρήσει σε νέα αύξηση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το στόχο του 2%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στο 2,45%. Η αγορά δίδει τώρα μία πιθανότητα 30%  αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου συγκριτικά με το 60% πριν από μία εβδομάδα. 

«Το θέμα τώρα στην Ευρώπη είναι η εξασθενημένη μεταποίηση και ότι αρχίζουν να παρατηρούνται τριγμοί και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών», αναφέρει ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investros. 

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο παρά τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση στο 5,1%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου.  

Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Ιουλίου της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της διατήρησαν ανοικτή την επιλογή για επιτοκιακή αύξηση το Σεπτέμβριο, παρότι κάποιοι υποστήριξαν ότι ίσως να μην κριθεί αναγκαία νέα αύξηση όταν θα δημοσιοποιηθούν οι νέες προβλέψεις. 

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλιου της ΕΚΤ και “γεράκι” της νομισματικής πολιτικής παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι βραδύτερος απ΄ό,τι αναμενόταν, όμως αυτό δεν αναιρεί αυτομάτως την ανάγκη για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στο 4,10%, ενώ στην ελληνική αγορά το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε στο 3,7%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News