Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 13:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα των πωλητών – Στήριγμα οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα των πωλητών – Στήριγμα οι τράπεζες

Σταθερό προβάδισμα έχουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα, ενώ μεικτά ειναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι παραμένει αμετάβλητος στις Ευρωζώνη.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.313 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3% με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,49%), της Autohellas (+1,00%), της Alpha Bank (+0,90%) και του ΟΛΠ (+0,60%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-2,00%), της Elvalhalcor (-1,58%), της Jumbo (-1,05%) και Σαράντης (-1,03%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών, της Τεχνολογίας και του Πετρελαίου και του Αερίου, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,97%) και των Πρώτων Υλών (-1,71%). 

Η αγορά έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο αυριανό rebalancing λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, με την Πειραιώς να εισέρχεται στον δείκτη Standard Greece και την Τέρνα Ενεργειακή να υποβιβάζεται. Πέραν των δύο αυτών μετοχών, ωστόσο, λογικό είναι να επηρεάζονται και άλλοι τίτλους του δείκτη. Το διακύβευμα, πάντως, είναι να μπορέσει να ανατραπεί το αρνητικό πρόσημο του Αυγούστου, που διαμορφώνεται σε απώλειες λίγο πάνω από το 1%, κάτι που που προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό.  

Εν τω μεταξύ, με μεικτά πρόσημα κινούνται πλέον τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους αφενός στα άκρως θετικά  αποτελέσματα της UBS,  τα πρώτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse, και αφετέρου στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος τον Αύγουστο, στο 5,3%, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3,4% από 3,5% που ήταν τον Ιούλιο. Οι προβλέψεις των αναλυτών ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 5,1% διαψεύσθηκαν, όμως ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, για να διαμορφωθεί στο 5,3%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κοιτάζουν κυρίως τον δομικό πληθωρισμό, εν όψει και της επόμενης συνεδρίασής τους, σε δύο εβδομάδες, όταν καλούνται να κρίνουν εάν η αποδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης αρκεί για να ρίξει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2%. Εάν αποφασίσουν ότι ο επίμονος πληθωρισμός δεν πέφτει παρά την εξασθένηση της οικονομίας, τότε ενδέχεται να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχόμενη φορά, φέρνοντάς το στο 4%.

Στον αντίποδα, η UBS κατέρριψε το ρεκόρ των υψηλότερων τριμηνιαίων κερδών που έχει καταγράψει ποτέ μια τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα ενοποιήσει πλήρως τις δραστηριότητες του πρώην αντιπάλου της μέχρι το επόμενο έτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταμάτησε η επιβράδυνση του πληθωρισμού – Δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ

UBS: Τα κέρδη της κατέγραψαν νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News