Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή άνοδος με το βλέμμα στο rebalancing

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή άνοδος με το βλέμμα στο rebalancing

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να κινείται στη ζώνη των 1.320 μονάδες και τον τζίρο να είναι σχετικά αυξημένος.

Η αγορά έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο αυριανό rebalancing λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, με την Πειραιώς να εισέρχεται στον δείκτη Standard Greece και την Τέρνα Ενεργειακή να υποβιβάζεται. Πέραν των δύο αυτών μετοχών, ωστόσο, λογικό είναι να επηρεάζονται και άλλοι τίτλους του δείκτη. Το διακύβευμα, πάντως, είναι να μπορέσει να ανατραπεί το αρνητικό πρόσημο του Αυγούστου, που διαμορφώνεται σε απώλειες λίγο πάνω από το 1%, κάτι που που προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό.  

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.318,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,14% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 6,15 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,27% στις 1.073,19 μονάδες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,30%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,21%), του ΟΠΑΠ (+1,07%), της Eurobank (+1,06%), της Jumbo (+1,05%) και της Alpha Bank (+1,03%).  Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-0,87%), της Ελλάκτωρ (-0,63%) και της Coca Cola HBC (-0,37%). 

Εν τω μεταξύ, με ήπια κέρδη κινούνται σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς την ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ήλθαν να αντισταθμίσουν τα αποτελέσματα της UBS,  τα πρώτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse.

Η UBS κατέρριψε το ρεκόρ των υψηλότερων τριμηνιαίων κερδών που έχει καταγράψει ποτέ μια τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα ενοποιήσει πλήρως τις δραστηριότητες του πρώην αντιπάλου της μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Μετά τη Γερμανία και την Ισπανία, ο πληθωρισμός και στη Γαλλία ήταν ανώτερος των προβλέψεων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατική υπηρεσία Insee, από 5,1% τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 5,4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη με μοχλό τη UBS

Τράπεζες: Φουντώνει η δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για τα επιτόκια των καταθέσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News