Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους

Σε πτώση επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την δανική Orsted να καθοδηγεί τις απώλειες στον κλάδο κοινής ωφελείας υπό την πίεση της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ εν μέσω στοιχημάτων ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, αφού αρχικά κατέγραφε άνοδο 0,3%, αγγίζοντας προς στιγμή υψηλό τριών εβδομάδων. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 14 Σεπτεμβρίου, προτού περιοριστεί η άνοδος μετά τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ιδιωτική απασχόληση στις ΗΠΑ.   

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,2% καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 6,4% χαμηλότερα μεν από το 6,5% του Ιουλίου, αλλά υψηλότερα από τις προβλέψεις για 6,3%. Άνοδο στο 2,4% από 2,1% παρουσίασε και ο πληθωρισμός στην Ισπανία.  Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέστησε την προσοχή ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική να μην πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμό λίγο αφότου ενέκρινε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις για να τονώσει την εξασθενημένη ανάπτυξη. 

Με τον Αύγουστο να ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσει την χειρότερη μηνιαία πτώση από το Μάιο. 

Επίσης, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Κοπεγχάγη σημείωσε βουτιά 1,6% από τη στιγμή που η εταιρεία κατασκευής offshore αιολικών πάρκων Orsted υποχώρησε κατά 24,8%, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, από τη στιγμή που όπως ανακοίνωσε αναμένεται να επιβαρυνθεί με το ποσό των 2,3 δισ.δολαρίων. 

Ο δείκτης FTSE 100 ήταν ο μοναδικός από τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς που έκλεισαν σε θετικό έδαφος, παρότι με άνοδο 0,1%, βρίσκοντας στήριγμα στους κατασκευαστές, καθώς η εταιρεία Prudential με δραστηριότητες στην Ασία ενισχύθηκε 1,5% μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου λειτουργικά κέρδη.    

 

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News