Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ισπανία και Γερμανία τροφοδότησαν ξανά τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να αυξάνει ξανά τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, ωθώντας σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, προτού τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ «σβήσουν» μέρος της αρχικής ανόδου.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, οι εναρμονισμένες με τις χώρες της Ε.Ε., αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στο 6,4% τον Αύγουστο, χαμηλότερα μεν από το 6,5% του Ιουλίου, παρότι οι προσδοκίες έκαναν λόγο για ένα ποσοστό 6,3%.  

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία ενισχύθηκαν 2,6% από 2,1%, με το δομικό πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται στο 6,1% από 6,2% του Ιουλίου. 

Τα εν λόγω στοιχεία έκαναν ξανά τους συναλλασσομένους να προεξοφλήσουν μία πιθανότητα 60% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Πέμπτη. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 3,065%, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού σημείωσε άνοδο οκτώ μονάδων βάσης στο 2,58% για να κλείσει ωστόσο στο 2,54%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν επιβράδυνση στο 2,1% από 2,4% που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ αντίστοιχα οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ήταν λιγότερες του αναμενομένου τον Αύγουστο, στην τελευταία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να κατεβάζει ταχύτητα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 4,18% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 163 μονάδες βάσης, αφού κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 158 και 180 μονάδων βάσης στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Συγκρατημένη στο 2,78% παρέμεινε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News