Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών μετά την τετραήμερη άνοδο

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών μετά την τετραήμερη άνοδο

Εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων βρέθηκε σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά με αρνητικό πρόσημο μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 1,90%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τιτάν, της Τέρνα Ενεργειακή και της Eurobank, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Μυτιληναίος και της Πειραιώς. Την ίδια ώρα, μικρές μεταβολές καταγράφονται και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα εστιασμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία, που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν ενισχύοντας τις φωνές όσων αξιωματούχων επιμένουν για νέα αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

O Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έκλεισε στις 1.316,94 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,11%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.322,31 μονάδες (+0,30%) και κατώτερη τιμή στις 1.314,49 μονάδες (-0,29%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,54 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.001.624 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,37%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 1.070,30 μονάδες.

Το ενδιαφέρον σήμερα ήταν εστιασμένο στους τίτλους του MSCI, με πολλές εντολές στους τίτλους του Standard Greece, καθώς αύριο θα γίνει το rebalancing με την ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και τη διαγραφή -της Τέρνα Ενεργειακής.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (-2,10%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,85%), της Eurobank (+1,58%), του ΟΠΑΠ (+1,27%) και της Viohalco (+0,86%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,19%), της Πειραιώς (-2,06%), του ΟΛΠ (-1,58%), του ΟΤΕ (-1,50%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,49%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των ταξιδιών (+1,03%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,54%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,91%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,50%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.196.740 και 5.958.448 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 15,43 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 12,38 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 61 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Οπως σημειώνει η JPMorgan, οι «πληγές» που απέκτησαν οι επενδυτές στο παρελθόν, όταν είχαν τοποθετηθεί στην Ελλάδα, θα κλείσουν με την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, η οποία αναμένεται έτσι να αποτελέσει «ένα είδος ευλογίας».

Η ίδια, πάντως, από τον Ιούλιο τηρεί θετική στάση στις ελληνικές μετοχές, την οποία και επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανάλογες κινήσεις έκαναν και οι HSBC και Morgan Stanley. Για τη Morgan Stanley, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη θετική στάση που τηρεί στις ελληνικές μετοχές. Από την πλευρά της η JPMorgan τόνισε ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών ενισχύουν την αισιοδοξία της για την πορεία των ελληνικών μετοχών και έτσι θεωρεί πως το ράλι της ελληνικής αγοράς έχει δρόμο ακόμη.

Για την HSBC το κύριο θέμα πίσω από τη θετική της άποψη είναι ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά και οι προοπτικές για τη χώρα είναι πολύ καλύτερες και πολύ πιο διατηρήσιμες, με «οδηγούς» της ανάπτυξης να είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, με τη χώρα να ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αυξήσει κατά 2,3 φορές το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προσπάθεια επέκτασης του σερί κερδών 

Γιατί δεν πέφτει ο πληθωρισμός – Πόσο έχουν αυξηθεί τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News