Business & Finance Τρίτη 29/08/2023, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην καλύτερη διήμερη επίδοση σε διάρκεια μηνός

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην καλύτερη διήμερη επίδοση σε διάρκεια μηνός

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με πρωταγωνιστή τον  κλάδο μετάλλων και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της Ολλανδίας, τον NN Group, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου. Υψηλές επιδόσεις παρουσίασαν και οι βρετανικές μετοχές μετά την χθεσινή αργία οπότε η αγορά παρέμεινε κλειστή. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1% καταγράφοντας την καλύτερη διήμερη επίδοση σε διάρκεια μηνός. 

Αφού κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων απωλειών του, ο δείκτης STOXX 600 κατάφερε να ξεπεράσει την χειρότερη μηνιαία επίδοση για το φετινό έτος, παρότι αναμένεται να παρουσιάσει τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάιο. 

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 2,1%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά υψηλό τριών εβδομάδων. 

Η κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων και πετρελαίου, Κίνα, έχει υιοθετήσει μία σειρά μέτρων για να τονώσει την οικονομία της και το επενδυτικό κλίμα. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC και ο ασφαλιστικός όμιλος Prudential με δραστηριότητες στην Κίνα, ενισχύθηκαν 1,3% και 4% αντίστοιχα. Η επίδοση αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο 4,2% της Barclays συνέβαλαν στην αύξηση του δείκτη για τον κλάδο υγείας κατά 0,6%. Επίσης, ο κλάδος πολυτελών ειδών με ισχυρή έκθεση στην κινεζική αγορά και στην καταναλωτική ζήτηση, ενισχύθηκε 1,3%, κλείνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων. 

Αντίστοιχα, οι μετοχές του real estate σημείωσαν άνοδο 1,4%. Στον αντίποδα ο όμιλος λιανικής Carrefour που είδε τη μετοχή του να υποχωρεί 4,6%, από τη στιγμή που προειδοποίησε ότι οι Γάλλοι καταναλωτές μειώνουν μαζικά τις δαπάνες τους για βασικά είδη, καλώντας τις αρχές να καθυστερήσουν να θέσουν σε ισχύ ένα νόμο που περιορίζει το μέγεθος των προσφορών που μπορούν να κάνουν οι όμιλοι λιανικής. 

Από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,7% σε υψηλό 15 ημερών. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,9% στις 15.930,88 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στις  7.373,43 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1%.

 

moneyreview.gr

  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News