Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση μηνός για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση μηνός για τον STOXX 600

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός παρουσίασε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 χάρη στις βιομηχανίες με έκθεση στην Κίνα μετά τα μέτρα του Πεκίνου να τονώσει την εξασθενημένη κινεζική αγορά μετοχών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9%, με τον τεχνολογικό κλάδο να έχει το προβάδισμα με άνοδο 1,7%, ακολουθώντας τα αρχικά κέρδη των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Wall Street. 

Oι συναλλασσόμενοι πάντως εξακολουθούν να πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κάνει ξανά παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο, παρότι ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στο συμπόσιο Τζάκσον Χολ. 

«Μία παύση είναι πολύ πιο πιθανή, όμως περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις παραμένουν ως επιλογή εάν η οικονομία εξακολουθήσει να παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας», όπως ανέφερε ο Kiran Ganesh της UBS. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν βλέπει την ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει μεγάλη έκπληξη με τον πληθωρισμό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λεμέρ, δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. 

Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 1,6%. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση έδειξαν ότι περιορίστηκε τον Ιούλιο τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες με έκθεση στην κινεζική αγορά ενισχύθηκαν 0,8% και 1,3% αντίστοιχα, αφότου το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών μείωση κατά το ήμισυ τον φόρο χαρτοσήμου στις συναλλαγές των μετοχών προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Οι μετοχές των ομίλων πολυτελών ειδών LVMH, Kering και Hermes ενισχύθηκαν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα εκάστη. 

«Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά κεφαλαίου, όμως ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις θα χρειαστούν πολύ πιο δυναμικά μέτρα στήριξης», αναφέρει ο Ganesh της UBS, επικαλούμενος το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και τα προβλήμα στην αγορά ακινήτων. 

Με λίγες ωστόσο ημέρες να απομένουν έως τα τέλη Αυγούστου, ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσει την χειρότερη μηνιαία επίδοση του έτους, υπο το βάρος των πιέσεων από το κλάδο πρώτων υλών, των αυξημένων ομολογιακών αποδόσεων και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. 

Από τους υπόλοιπους βασικούς κλάδους, αυτός της υγείας ενισχύθηκε 0,6%, χάρη στα κέρδη 1,2% της μετοχή της δανικής Novo Nordisk. 

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.792,61 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,3% στις 7.324,71 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε κλειστός σήμερα λόγω αργίας. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,6%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News