Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων στο αβέβαιο της νομισματικής πολιτικής

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων στο αβέβαιο της νομισματικής πολιτικής

Ανοδικά έκλεισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας αφότου οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες απέφυγαν να δώσουν κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική. 

Το ράλι επίσης των μετοχών προκάλεσε ρευστοποιήσεις στα ασφαλή κρατικά ομόλογα. «Δεν θα διάβαζα ωστόσο και πολλά στη σημερινή άνοδο των αποδόσεων», ανέφερε ο Hauke Siemssen, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

«Οι αγορές περιμένουν αυτή τη στιγμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ειδικά μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ και του Πάουελ, που ήταν μεν επιθετικά αλλά όχι πιο επιθετικά απ΄ό,τι αναμενόταν», συμπλήρωσε. 

Η απόδση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε αρχικά στο 2,59% για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 2,57%. Την Παρασκευή, είχε κινηθεί σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 2,55% και 2,57%, λίγο πριν την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. 

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν, που θεωρείται «γεράκι», αναφέρθηκε στον τερματισμό των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια περαιτέρω στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Οι αγορές πάντως προεξοφλούν μία πιθανότητα μικρότερη από 50% για αύξηση των επιτοκίων κατα 25 μοναδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 14 Σεπτεμβρίου, αφού η πιθανότητα είχε μειωθεί στο 40% την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τα στοιχεία για το δείκτη μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, που έδειξε ότι η οικονομία της επιβραδύνεται περισσότερο του αναμενομένου. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη, όπως επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία σε Γαλλία, Ιταλία και Ευρωζώνη γενικότερα την Πέμπτη. Στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ για την προηγούμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, ενώ τα στοιχεία για την αγορά εργασίας αναμένονται την Παρασκευή. Ο Πάουελ πάντως άφησε στις αγορές να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρότι αρκετοί επενδυτές πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα αναγκάσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να αλλάξει ρότα στη νομισματική πολιτική της. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Berenberg, το σχόλιο του Πάουελ οτι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκια εάν υπάρξει λόγος είναι πιθανόν η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρν, από την πλευρά της δήλωσε ότι βαθιές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία θα καταστήσουν πιο έντονη τη μεταβλητότητα των τιμών καταναλωτή και πιο επίμονες τις πιέσεις στις τιμές. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 4,24%, ενώ στην ελληνική δεκαετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,80%. 

 
 
moneyreview.gr
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News