Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 15:46
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά πάνω από τις 1.310 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά πάνω από τις 1.310 μονάδες

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών με την αγορά να κινείται πάνω από την αντίσταση των 1.310 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν οι μετοχές της Motor Oil, της Viohalco και της Alpha Bank.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.315,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,22% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 49 εκατ. ευρώ, ποσό ικανοποιητικό δεδομένης της τραπεζικής αργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται με 1,76%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil (+4,01%), της Viohalco (+3,27%), της Alpha Bank (+2,53%), του ΟΠΑΠ (+2,51%), των ΕΛΠΕ (+2,38%) και της Elvalhalcor (+2,10%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,03%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,80%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+3,58%) και των Πρώτων Υλών (+2,27%), ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-0,37%) και των Κατασκευών (-0,06%).

Οι αγοραστές πέτυχαν την εβδομάδα που πέρασε να ισορροπήσουν την αγορά μετά μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του διορθωτικού κύματος από τα υψηλά εννέα ετών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ενεργών κωδικών στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 5.210 νέοι κωδικοί, σε σχέση με 1.815 νέους κωδικούς τον Ιούνιο (+187%). Οι 5.065 από αυτούς αφορούν Ελληνες επενδυτές και οι 145 ξένους. Οι συνολικές ενεργές μερίδες είναι 26.791, με τις 25.929 να αφορούν Ελληνες και τις 862 ξένους.

Αυτό δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές είναι ακόμη στην αναμονή, με την επενδυτική βαθμίδα να αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις διαθέσεις τους. Τα στοιχεία του EPFR για την τοποθέτηση των επενδυτών υποδεικνύουν ότι παρά το ισχυρό ράλι του Χ.Α., οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών είναι έντονα αρνητικοί για την Ελλάδα, με το 57% των κεφαλαίων να κατέχουν μηδενικές θέσεις.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές τη Δευτέρα με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών, στον απόηχο του θετικού κλεισίματος στη Wall Street την Παρασκευή. 

Οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell και την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αργά την Παρασκευή, στο πλαίσιο του Jackson Hole.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,76%, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 1%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,56%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1%. Σημειωτέον ότι οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,11% και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,32%.

Παράλληλα, άνοδο σημειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες πολυτελείες -άμεσα εξαρτώμενες από την Κίνα- καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της προβληματικής χρηματιστηριακής αγοράς της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη με το βλέμμα σε επιτόκια και Κίνα

Καμπανάκι από το Jackson Hole: Τα υψηλά κρατικά χρέη ήρθαν για να μείνουν

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News