Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή των αγoραστών στο ΧΑ – Ισχυρά τραπεζικά κέρδη

Επιστροφή των αγoραστών στο ΧΑ – Ισχυρά τραπεζικά κέρδη

Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.310 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Οι αγοραστές πέτυχαν την εβδομάδα που πέρασε να ισορροπήσουν την αγορά μετά μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του διορθωτικού κύματος από τα υψηλά

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.315,87 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,24% με την αξία των συναλλαγών στα 8,5 εκατ. ευρώ. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Alpha Bank (+2,57%), της Motor Oil (+2,14%), των ΕΛΠΕ (+2,13%) και της Πειραιώς (+2,01%). Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της Coca Cola HBC (-0,11%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+2,8%) και των Τραπεζών (1,8%). Αντιθέτως, μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των τροφίμων (-0,18%) και της Υγείας (-0,17%), ενώ κανένας κλάδος δεν σημειώνει πτώση.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τεχνική Ολυμπιακή (+3,14%) και Epsilon Net (+3,09%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος (-5,88%) και Elinoil (-4,81%).

Εν τω μεταξύ, ανοδικά άνοιξαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών, στον απόηχο του θετικού κλεισίματος στη Wall Street την Παρασκευή. 

Οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell και την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αργά την Παρασκευή, στο πλαίσιο του Jackson Hole.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,56%, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,9%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,56%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,67%. Σημειωτέον ότι οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,66% και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,78%.

Παράλληλα, άνοδο σημειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες -άμεσα εξαρτώμενες από την Κίνα- καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της προβληματικής χρηματιστηριακής αγοράς της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη με το βλέμμα σε επιτόκια και Κίνα

Καμπανάκι από το Jackson Hole: Τα υψηλά κρατικά χρέη ήρθαν για να μείνουν

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News