Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη με το βλέμμα σε επιτόκια και Κίνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη με το βλέμμα σε επιτόκια και Κίνα

Ανοδικά άνοιξαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών, στον απόηχο του θετικού κλεισίματος στη Wall Street την Παρασκευή. 

Οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell και την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αργά την Παρασκευή, στο πλαίσιο του Jackson Hole.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,56%, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,9%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,56%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,67%. Σημειωτέον ότι οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,66% και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,78%.

Παράλληλα, άνοδο σημειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες -άμεσα εξαρτώμενες από την Κίνα- καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της προβληματικής χρηματιστηριακής αγοράς της. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι μειώνει τον δασμό 0,1% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές «προκειμένου να αναζωογονήσει την κεφαλαιαγορά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Οι κλάδοι που συνδέονται με την Κίνα, όπως ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών και των βιομηχανιών, κέρδιζαν νωρίτερα άνω του 1%.
Αντίστοιχα κέρδη καταγράφουν οι εταιρείες πολυτελείας, όπως LVMH LVMH.PA, Kering PRTP.PA και Hermes HRMS.PA.

Ο Jerome Powell προειδοποίησε αργά την Παρασκευή, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει με τη δουλειά της «συγκράτησης» του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας την προοπτική για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από το Jackson Hole: Τα υψηλά κρατικά χρέη ήρθαν για να μείνουν

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News