Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με ήπια άνοδο μετά την ομιλία Powell

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με ήπια άνοδο μετά την ομιλία Powell

Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις Κεντρικών Τραπεζιτών για τα επιτόκια.

Μετά από τρεις διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις και ένα ισχυρό άνοιγμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,4% χαμηλότερα, μετά από άνοδο έως και 0,7% ενδοσυνεδριακά, αλλά σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, υποστηριζόμενος από το ράλι των κατασκευαστών τσιπ που προηγήθηκε των αποτελεσμάτων τριμήνου της Nvidia την Τετάρτη και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7338,58

4,95

0,07

DAX

15631,82

10,33

0,07

CAC 40 Index

7229,6

15,14

0,21

FTSE MIB

28208,45

136,33

0,49

IBEX 35 Idx

9338,9

14,2

0,15

Ο Powell δήλωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να διασφαλιστεί η συγκράτηση του πληθωρισμού, με τα συμβόλαια μελλοντικών επιτοκίων που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed να αυξάνουν ελαφρώς τις πιθανότητες σύσφιξης τόσο στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου όσο και του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά… Ο Powell ουσιαστικά παρέμεινε σταθερός. Για να είμαστε δίκαιοι, η σημερινή ομιλία ενισχύει το σημείο ότι οι αποφάσεις πολιτικής της Fed εξαρτώνται προφανώς σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο Andreas Bruckner, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της BofA Global Research.

Πίεση στις μετοχές άσκησε και η άνοδος των αποδόσεων της ευρωζώνης μετά την ομιλία του Powell.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν την Πέμπτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ηγείται των κερδών.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή στις πρώτες συναλλαγές.

Οι επενδυτές περιμένουν και την οποία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και ενώ η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή, η δυναμική για μια παύση των αυξήσεων αυξάνεται, ανέφερε το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο του 2023, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ισπανικές βιομηχανικές τιμές μειώθηκαν κατά 8,4% έως τον Ιούλιο, από την αναθεωρημένη μείωση κατά 8% το 12μηνο έως τον Ιούνιο.

Περαιτέρω, η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από μια χειμερινή ύφεση, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, βοηθώντας να αποτραπεί η πτώση του δείκτη αναφοράς STOXX 600, βοήθησε η άνοδος κατά 0,3% του ενεργειακού κλάδου, η οποία ακολούθησε την ενίσχυση των τιμών του αργού.

Για την εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο είχε τη χειρότερη απόδοση στον κλαδικό δείκτη, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν ο κορυφαίος κερδισμένος.

Μεταξύ των βασικών μεταβλητών, η Watches of Switzerland έπεσε κατά 20,9% στο ναδίρ του STOXX 600, σημειώνοντας πτώση ρεκόρ μίας ημέρας, καθώς η αγορά της Rolex από τη λιανοπωλήτρια Bucherer δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της Watches.

Ο δείκτης αναφοράςτης Δανίας έμεινε πίσω από τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Novo Nordisk, η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης, υποχώρησε κατά 1,1%, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News