Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 23:24
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με απότομη πτώση, καθώς η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη ομιλία Powell

Wall Street: Με απότομη πτώση, καθώς η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη ομιλία Powell

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν σε έντονα χαμηλότερα επίπεδα την Πέμπτη, με αιχμή την πτώση του Nasdaq μετά τα έντονα κέρδη αυτής της εβδομάδας και τη νευρικότητα των επενδυτών ενόψει της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Παρασκευή.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στις αρχές της συνεδρίασης, αφού η εταιρεία έδωσε αργά την Τετάρτη πολύ ισχυρότερες του αναμενόμενου προβλέψεις εν μέσω της ζήτησης για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της και δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, όλοι οι κύριοι τομείς του S&P 500 σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και ο δείκτης των ημιαγωγών.

O S&P 500 έχασε 59,70 μονάδες ή 1,35% και έκλεισε στις 4.376,31 μονάδες, ενώ ο Nasdaq  έχασε 257,06 μονάδες ή 1,87% στις 13.463,97 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 373,56 μονάδων ή 1,08%, στις 34.099,42 μονάδες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και άλλοι οικονομικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για ένα ετήσιο συμπόσιο στο Jackson Hole του Wyoming. Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Powell για τις οικονομικές προοπτικές είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

«Όσο κι αν οι επενδυτές θέλουν να εστιάσουν στην Nvidia και όσο κι αν θέλουν να εστιάσουν στην τεχνολογία -και ήταν μια καλή χρονιά μέχρι στιγμής- αυτή εξακολουθεί να είναι μια αγορά που έχει εμμονή με τη Fed. Όλα εξακολουθούν να έχουν να κάνουν με το τι πρόκειται να πει αύριο ο Jerome Powell για να προκαλέσει αναστάτωση.. αυτό μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να είναι πωλητές αντί για αγοραστές», δήλωσε ο Jake Dollarhide, διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management στην Tulsa της Οκλαχόμα.

Η αγορά είχε κερδίσει μαζί με την Nvidia αυτή την εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, με την ελπίδα ότι οι προβλέψεις της θα μπορούσαν να επεκτείνουν το φετινό ράλι των τεχνολογικών μετοχών που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τα στοιχεία νωρίτερα την Πέμπτη για τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξαν μια ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας, ειδήσεις που ορισμένοι λένε ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επιθετική πολιτική της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια περιορισμένα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό και οι επενδυτές αναζητούν σαφήνεια σχετικά με το αν έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων και για πόσο καιρό η Fed σχεδιάζει να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Μεταξύ των πτωτικών της ημέρας, οι μετοχές της Dollar Tree υποχώρησαν μετά την πρόβλεψη των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας λιανικής πώλησης που ήταν σε μεγάλο βαθμό κάτω από τις εκτιμήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News