Business & Finance Τετάρτη 23/08/2023, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τη νέα μείωση του PMI στην Ευρωζώνη

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τη νέα μείωση του PMI στην Ευρωζώνη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο την Τετάρτη, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στα κέρδη και τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,1%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,1%.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7320,53

49,77

0,68

DAX

15728,41

22,79

0,15

CAC 40 Index

7246,62

5,74

0,08

FTSE MIB

28233,8

68,81

0,24

IBEX 35 Idx

9315,6

1,6

0,02

Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με πτώση περίπου 0,5% μετά την ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων PMI για τη Γερμανία, τα οποία έδειξαν βαθύτερη κάμψη της μεταποιητικής παραγωγής και βουτιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το ευρώ σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, δεδομένου οι δείκτες PMI ήταν επίσης πολύ κατώτεροι των προσδοκιών για τη ζώνη του ευρώ, καθώς η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της Nvidia, εταιρείας κατασκευής τσιπ με έδρα την Καλιφόρνια, για να δουν πώς θα αποδώσει έναντι των υψηλών προσδοκιών της Wall Street μετά από ένα κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να αναμένουν διακυμάνσεις στη μετοχή.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 200% φέτος λόγω του ενδιαφέροντος γύρω από τις εφαρμογές της στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν ράλι αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 2% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τη νέα προσφορά της Microsoft προς τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τον γίγαντα των τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard και την αίτηση της εταιρείας τσιπ Arm για εισαγωγή στον Nasdaq.

Η ανοδική πορεία των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, διακόπηκε την Τρίτη. Οι αποδόσεις ήταν επίσης χαμηλότερες στις αρχές της Τετάρτης.

Οι εικασίες συνεχίζονται γύρω από το αν και κατά πόσο ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell θα δώσει στοιχεία για την νομισματική πολιτική στην ομιλία του στο Jackson Hole την Παρασκευή και πώς αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Thomas Barkin δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν νέες ενδείξεις ενός «σεναρίου επανεπιτάχυνσης» για την αμερικανική οικονομία -με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και την οικονομία να ενισχύεται- που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιχείρημα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν ανθεκτικές στις ΗΠΑ.

Ο Barkin πρόσθεσε ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν του δίνει λόγο να πιστεύει ότι η Fed έχει πιέσει υπερβολικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και ότι μια απόδοση 10ετούς διάρκειας άνω του 4% είναι «ενδεδειγμένη».

Θα είναι δύσκολο για τους κεντρικούς τραπεζίτες που θα συναντηθούν στο συμπόσιο του Jackson Hole να μην ταρακουνήσουν την αγορά ομολόγων, δήλωσε ο Altaf Kassam, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας της State Street Global Advisors, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Αυτό που θέλουν απεγνωσμένα να αποφύγουν είναι να επαναλάβουν αυτό που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν θεώρησαν ότι είχαν πετύχει νίκη κατά του πληθωρισμού, άρχισαν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική και στη συνέχεια ο πληθωρισμός ανέβηκε ξανά», είπε.

«Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, πράγμα που συμβαίνει συχνά, θα τους δούμε να διατηρούν την επιθετική ρητορική τους, να λένε ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα και σίγουρα να αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε μια βάση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News