Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Με άνοδο οι ευρωαγορές – Ράλι για τις κατασκευάστριες τσιπ

Με άνοδο οι ευρωαγορές – Ράλι για τις κατασκευάστριες τσιπ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν ανοδικά την Τρίτη, αφού κατέγραψαν συγκρατημένα κέρδη στην έναρξη της εβδομάδας.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,7% υψηλότερα, μειώνοντας τα προηγούμενα κέρδη, με όλους τους κλάδους να σημειώνουν άνοδο με ισχυρή ώθηση από τις μετοχές τεχνολογίας που σημείωσαν άνοδο 2%.

Ο γαλλικός εκδότης παιχνιδιών Ubisoft Entertainment σημείωσε άνοδο 9% και βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων, αφού η Microsoft δήλωσε ότι θα εκχωρήσει αρκετά δικαιώματα παιχνιδιών στην εταιρεία ως μέρος μιας νέας συμφωνίας που υποβλήθηκε στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξαγορά της Activision Blizzard.

«Οι αγορές ελπίζουν ότι η διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε κάποια κερδοφορία», δήλωσε ο Giles Coghlan, επικεφαλής αναλυτής της HYCM. «Δεν βλέπω σημάδια βαθιάς ανάκαμψης, επειδή βασίζεται σε πολύ αδύναμο κλίμα… Δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης αλλαγή στην οικονομική κατάσταση που να στηρίζει την ανάκαμψη των μετοχών».

Μια βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Κίνας, τα χαμηλότερα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ και μια εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να βγάλουν τις ευρωπαϊκές μετοχές από το δάσος στο μέλλον, πρόσθεσε ο Coghlan.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο συμπόσιο του Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και ο πρόεδρος της Federal Reverse Jerome Powell αναμένεται να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.

Ο δείκτης STOXX 600 οδεύει προς το χειρότερο μήνα του μέχρι στιγμής φέτος, με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη να πλήττει τις μετοχές τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης οι πωλήσεις ομολόγων έστειλαν την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς η απόδοση του 30ετούς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων σημαίνουν γενικά χαμηλότερες τιμές των μετοχών.

«Αν υπάρχει περαιτέρω πτωτικός κίνδυνος για τις μετοχές τους επόμενους μήνες, θα έλεγα ότι προέρχεται από τις αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοιου είδους επίπεδα», δήλωσε ο Rupert Thompson, επικεφαλής οικονομολόγος της Kingswood Group, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Τα μετρητά αποδίδουν τώρα 5% στις ΗΠΑ, τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν 5% και πλέον, οπότε οι μετοχές για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό έχουν πραγματικά πραγματικό ανταγωνισμό».

Ο Thompson δήλωσε ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν την υποχώρηση των προσδοκιών για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το επόμενο έτος, αν και οι απόψεις σχετικά με την αιτία παραμένουν διχασμένες.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7270,76

12,94

0,18

DAX

15705,62

102,34

0,66

CAC 40 Index

7240,88

42,82

0,59

FTSE MIB

28164,99

178,07

0,64

IBEX 35 Idx

9314

51,2

0,55

 

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη. Οι αμερικανικές μετοχές κινούνται με ήπιες διακυμάνσεις, αφού ο Nasdaq και ο S&P 500 έσπασαν ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών, με την προσδοκία να αυξάνεται ενόψει των κερδών της Nvidia που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες σημείωσαν απότομη άνοδο τη Δευτέρα και συνέχισαν να ανεβαίνουν την Τρίτη λόγω της απειλής απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία, οι οποίες θα μπορούσαν να διακόψουν το 10% των παγκόσμιων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Meg O’Neill, διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside Energy, δήλωσε στο CNBC ότι ο σημερινός τόνος των συζητήσεων σημαίνει ότι είναι αισιόδοξη ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μία σημαντική απεργία.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής συναντώνται στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής των BRICS. Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc, reuteres

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News