Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά με ώθηση από Βρετανία και Κίνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά με ώθηση από Βρετανία και Κίνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ήπια άνοδο τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,1% υψηλότερα, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να δείχνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,1%, καθώς οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών υποχώρησαν κατά 0,6%.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7257,82

-4,61

-0,06

DAX

15603,28

29,02

0,19

CAC 40 Index

7198,06

33,95

0,47

FTSE MIB

27986,92

224,94

0,81

IBEX 35 Idx

9262,8

-4,9

-0,05

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τη Δευτέρα το βασικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου λιγότερο από το αναμενόμενο και άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης και στις δύο περιπτώσεις λόγω των κινδύνων αθέτησης πληρωμών στον δοκιμαζόμενο τομέα των ακινήτων και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Κίνα θα επιτύχει οικονομική ανάκαμψη με αυτό τον τρόπο.

Η Zoe Gillespie, chartered wealth manager στην RBC Brewin Dolphin, δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν «έλλειψη φιλοδοξίας», προσθέτοντας όμως ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ένα «σκληρό παιχνίδι».

«Είναι δύσκολο για τις κινεζικές αρχές να τονώσουν την οικονομία με τα υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά είναι επίσης δύσκολο όταν εξετάζετε και τον συναλλαγματικό κίνδυνο», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC. «Έχετε τις ΗΠΑ να αυξάνουν τα επιτόκια, το δολάριο να ενισχύεται… Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί φορείς χάραξης πολιτικής για την προστασία του νομίσματος και την τόνωση της οικονομίας».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστικές μειώσεις στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού της, καθώς τα στοιχεία ανέδειξαν την αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Το συνέδριο της Federal Reserve στο Jackson Hole αρχίζει την Πέμπτη και οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά τη Δευτέρα, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά, καθώς η Wall Street προσπάθησε να ανακάμψει από άλλη μια εβδομαδιαία πτώση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News