Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Άνοδος εν μέσω χαμηλών συναλλαγών

Ευρωπαϊκές αγορές: Άνοδος εν μέσω χαμηλών συναλλαγών

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς τα κέρδη στις ενεργειακές εταιρείες αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από τα μεικτά μηνύματα της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα.

Η TotalEnergies, η Shell και η BP είναι ανάμεσα στις μετοχές που συνεισφέρουν περισσότερο στην άνοδο του Stoxx 600, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται για τρίτη ημέρα και οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν εν μέσω απειλών για διακοπή του εφοδιασμού από μια πιθανή απεργία στην Αυστραλία.

Πάντως, οι όγκοι συναλλαγών είναι περίπου ένα τρίτο χαμηλότεροι από τους συνηθισμένους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,54%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,58%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,21% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,87%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ξάφνιασε σήμερα τους αναλυτές, καθώς μείωσε το βασικό επιτόκιο ενός έτους, αλλά άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο. Οι αναλυτές περίμεναν μια πιο δυναμική παρέμβαση πολιτικής, έπειτα και από μια σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το momentum της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εξασθενεί.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο για δάνεια ενός έτους – με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα – κατά 10 μονάδες βάσης από 3,55% σε 3,45%. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Κίνα μείωσε αυτό το επιτόκιο μέσα σε τρεις μήνες.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο 5ετών δανείων –με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια – στο 4,2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης.

Για όσους επιστρέφουν σήμερα στη δουλειά έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Deutsche Bank τους ενημερώνει ότι οι τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίστηκαν από προκλήσεις, έπειτα από την αισιοδοξία που επικρατούσε στις αρχές του καλοκαιριού.

Συνολικά, τα διεθνή ομόλογα υποχώρησαν για 5 συνεχόμενες εβδομάδες και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία ξεκίνησαν τη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, με την περασμένη εβδομάδα να κλείνει με τη χειρότερη επίδοση των μετοχών από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, τον Μάρτιο.

Σε μεγάλο βαθμό, οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της όλο και ευρύτερης συνειδητοποίησης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό, εξηγεί η Deutsche Bank.

Για παράδειγμα, έως τις αρχές Ιουνίου, τα προθεσμιακά συμβόλαια προεξοφλούσαν μία μείωση των επιτοκίων από τη Fed έως τα τέλη του 2023. Αλλά τώρα, μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δεν αναμένεται παρά στη συνεδρίαση της Fed του Μαΐου 2024.

Πρόκειται για μια μεγάλη στροφή σε σχέση με πριν από 1-2 μήνες, η οποία, σε συνδυασμό με την επανεκτίμηση των μακροπρόθεσμων προοπτικών για τα επιτόκια, σημαίνει πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μακρινής λήξης έχουν φτάσει στα υψηλά αρκετών ετών.

Πλέον, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στο Οικονομικό Συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, αν και οι αναλυτές του δεν περιμένουν ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell θα στείλει ισχυρά σημάδια για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, ο κεντρικός τραπεζίτης έδινε στο Jackson Hole σημαντικά μηνύματα για τη μακροπρόθεσμη νομισματική πολιτική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank για αγορές: Τι χάσατε όσο λείπατε για διακοπές

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του δολαρίου – Ποιοι θέλουν να το αντικαταστήσουν

Κίνα: Αιφνιδίασε η κεντρική τράπεζα – Αμετάβλητο το επιτόκιο των στεγαστικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News