Business & Finance Παρασκευή 18/08/2023, 23:26
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με μεικτά πρόσημα καθώς ενέργεια και άμυνα αντισταθμίζουν την πτώση της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Wall Street: Με μεικτά πρόσημα καθώς ενέργεια και άμυνα αντισταθμίζουν την πτώση της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ο S&P 500 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος την Παρασκευή, καθώς τα κέρδη στους αμυντικούς τομείς και την ενέργεια αντιστάθμισαν την αδυναμία στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell την επόμενη εβδομάδα.

Ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η Alphabet και η Tesla σημείωσαν σημαντική υποχώρηση εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χωρίς σημαντικούς καταλύτες που να οδηγούν τις αγορές, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην ομιλία του Powell στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την επόμενη Παρασκευή με τους επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, καθώς και στα κέρδη του σχεδιαστή τσιπ Nvidia την Τετάρτη.

Ο S&P 500 έχασε 0,65 μονάδες ή 0,015% για να κλείσει στις 4.369,71 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 26,16 μονάδες ή 0,20% στις 13.290,78 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 25,83 μονάδων ή 0,075%, στις 34.500,66 μονάδες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών.

Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν, αλλά σημείωσαν εβδομαδιαίο κέρδος. Η Nvidia είχε ένα θεαματικό ράλι χάρη στην αναμενόμενη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σχεδόν τριπλασιάζοντας την αξία της από έτος σε έτος.

Οι αμυντικοί τομείς όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν αύξηση, ενώ τα κέρδη σε επιχειρήσεις όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης Walmart βοήθησαν τον Dow Jones.

Ο ενεργειακός δείκτης S&P 500 αυξήθηκε, με την Exxon Mobil να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων.

Μεταξύ των σημαντικότερων κινήσεων της ημέρας, η Estee Lauder κατέρρευσε μετά την πρόβλεψη της εταιρείας καλλυντικών για τις ετήσιες καθαρές πωλήσεις και τα κέρδη της κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν έντονες εβδομαδιαίες απώλειες, αφού μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων έκανε τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Είχαμε καθυστερήσει εδώ και καιρό μια διόρθωση στις μετοχές και είναι σαφές ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν γίνει τώρα ο καταλύτης για αυτό», δήλωσε ο Michael Reynolds, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρεία παροχής επενδυτικών και περιουσιακών συμβουλών Glenmede.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησαν από τα υψηλά 10 μηνών αφού προσέγγισαν -αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν- τα επίπεδα που θα ήταν τα υψηλότερα από το 2007 την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι επενδυτές βλέπουν σχεδόν 91% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της Hawaiian Electric σημείωσαν άνοδο αφού η εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσε ότι στόχος της δεν είναι η αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Οι μετοχές της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Coinbase Global υποχώρησαν και η Riot Platform σημείωσε πτώση, καθώς το bitcoin βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News