Business & Finance Πέμπτη 17/08/2023, 23:28
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με πτώση οι κυριότεροι δείκτες λόγω των απωλειών στην υγεία και της ανησυχίας για τα επιτόκια

Wall Street: Με πτώση οι κυριότεροι δείκτες λόγω των απωλειών στην υγεία και της ανησυχίας για τα επιτόκια

Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα μετά από ασταθείς συναλλαγές την Πέμπτη, καθώς οι απώλειες στις μετοχές του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης επισκίασαν τα κέρδη της Cisco και των ενεργειακών μετοχών, ενώ τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία διατήρησαν ζωντανές τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η CVS Health σημείωσε πτώση λόγω της είδησης ότι η Blue Shield of California σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από την εταιρεία ως διαχειριστή παροχών φαρμακείου (PBM) και να συνεργαστεί με άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Amazon.com, επιβαρύνοντας τον S&P 500.

Οι μετοχές των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών υγείας UnitedHealth και Cigna, οι οποίες διαθέτουν επίσης μονάδες PBM, υποχώρησαν, ωθώντας τον ευρύτερο δείκτη υγειονομικής περίθαλψης χαμηλότερα.

O S&P 500 έχασε 33,97 μονάδες ή 0,77% και έκλεισε στις 4.370,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 157,70 μονάδες ή 1,17% στις 13.316,93 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 290,91 μονάδων ή 0,85%, στις 34.474,83 μονάδες.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ανέβασαν τις μετοχές των Exxon Mobil και Chevron, καθώς τα εμπορεύματα βοηθήθηκαν από τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας επιδιώκει να ενισχύσει την αγορά ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία.

Πιέζοντας περαιτέρω τις μετοχές, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Οι μετοχές μπορεί να είναι ασταθείς βραχυπρόθεσμα, ενώ περιμένουμε είτε να ανακάμψουν τα κέρδη είτε να μειωθούν οι αποδόσεις», δήλωσε ο Jeffrey Buchbinder, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της LPL Financial.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν πτώση των αιτήσεων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Η αδυναμία της χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ που υποδηλώνει ότι η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει «τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Barry Bannister, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel.

Η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αν και τα στοιχήματα για παύση έχουν υποχωρήσει στο 86,5% από περίπου 89% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το Fedwatch της CME Group.

Συγκρατώντας τις απώλειες, η Cisco Systems κέρδισε αφού τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του κατασκευαστή εξοπλισμού δικτύωσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και ο διευθύνων σύμβουλός της μίλησε για ευκαιρίες τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές της Pfizer αυξήθηκαν, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο δοκιμάζεται κατά των νέων μεταλλάξεων, έδειξε εξουδετερωτική δράση κατά της υποπαραλλαγής “Eris” σε μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια.

Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων Moderna και Novavax σημείωσαν επίσης άνοδο καθώς τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι οι νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν περισσότερο από 40% από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τον Ιούνιο.

Η βαριά εταιρεία λιανικού εμπορίου Walmart αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου, αλλά οι μετοχές της υποχώρησαν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News