Business & Finance Πέμπτη 17/08/2023, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Fed και πληθωρισμός παρασύρουν το Bitcoin σε χαμηλό διμήνου

Fed και πληθωρισμός παρασύρουν το Bitcoin σε χαμηλό διμήνου

Τα κρυπτονομίσματα δέχθηκαν πιέσεις την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν νέες ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Το Bitcoin κινούνταν τελευταία χαμηλότερα κατά περίπου 4% στα 27.901,60 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics. Η πτώση ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed για τον Ιούλιο την Τετάρτη.

Τα πρακτικά προειδοποίησαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Στη συνεδρίαση αυτή, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 22 και πλέον ετών. Οι αγορές στοιχημάτιζαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα έκανε άλλες αυξήσεις στα επιτόκια φέτος. Ως αντίδραση, το χρηματιστήριο υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο κλείσιμο από το 2008.

Η συσχέτιση του Bitcoin με τις μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με την Coin Metrics, αλλά το 2022 εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό ως απάντηση στην εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Αν και ο πληθωρισμός από μόνος του θα μπορούσε να είναι ένα επιχείρημα για την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, με τον πληθωρισμό αναδύονται και άλλες πτυχές, όπως η διάθεση για risk off από τους επενδυτές που φοβούνται μια ύφεση και αποφεύγουν, αυτό που θεωρείται ότι είναι το bitcoin, πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Sylvia Jablonski, επικεφαλής επενδύσεων στην Defiance ETFs.

«Υποπτεύομαι ότι οι μετοχές με υψηλότερο beta και τα κρυπτονομίσματα είναι τα θύματα της καθυστέρησης στο τέλος του καλοκαιριού, των συναλλαγών σε εύρος, χωρίς όγκο, κάτι που είναι τυπικό τον Αύγουστο -με τη γερακίσια Fed ως το κερασάκι για να συγκρατήσει τους επενδυτές και τις τιμές σε αυτό το στενό εύρος», δήλωσε η Jablonski.

Η μεταβλητότητα 90 ημερών του Bitcoin και του Ether έπεσε σε χαμηλά πολλών ετών στο 35% και 37% αυτή την εβδομάδα, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Kaiko.

Ο John Todaro της Needham πρόσθεσε ότι η κίνηση του bitcoin πίσω στα 30.000 δολάρια στα τέλη Ιουνίου «είχε γίνει με μικρό όγκο, οπότε αυτό το ράλι δεν είχε δυναμική». Το ενδεχόμενο ντεμπούτο ενός spot bitcoin ETF, ενός από τους μεγαλύτερους θετικούς καταλύτες των κρυπτονομισμάτων, φάνηκε να εξασθενεί αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.

«Με ένα αμερικανικό spot bitcoin ETF πιθανότατα να μην αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, δεδομένης της οπισθοδρόμησης αυτή την εβδομάδα, καθώς και των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα κρυπτονομίσματα σε γενικές γραμμές υποχωρούν», δήλωσε στο CNBC. «Οι εναπομείναντες καταλύτες είναι οι προσδοκίες για το Halving το Q1-Q2 ’24 και τυχόν συνεχιζόμενα σχόλια σχετικά με το ETF από την SEC».

Αρκετά από τα κορυφαία περιουσιακά στοιχεία crypto με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς -συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος BNB της Binance, του XRP της Ripple και των νομισμάτων solana και polygon- ήταν χαμηλότερα κατά περισσότερο από 3% την Πέμπτη. Ο Ether υποχώρησε κατά 4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Διχασμένη η Fed για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια – Ήπια η αντίδραση των αγορών

Επιτέλους «ψηφιακός χρυσός» το bitcoin – Μόνο επειδή οι επενδυτές το ξέχασαν

BlackRock: Τα crypto είναι «ψηφιοποιημένος χρυσός»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News