Business & Finance Πέμπτη 17/08/2023, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιείται υψηλότερα το ΧΑ – Κόντρα στις διεθνείς αγορές

Σταθεροποιείται υψηλότερα το ΧΑ – Κόντρα στις διεθνείς αγορές

Με ήπια δυναμική και άνοδο 0,27% ανέκτησε τη ζώνη των 1.280 μονάδων σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πηγαίνοντας κόντρα στο αρνητικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές.

Η δεύτερη συναπτή άνοδος του γενικού δείκτη, ο οποίος τελικά έκλεισε στις 1.283 μονάδες, μαρτυρά ότι τα σημάδια κόπωσης αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν δείχνουν ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν δυναμικά, καθώς εξακολουθούν να αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις και το κλίμα παραμένει σαφώς υποτονικό. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα σχετικά χαμηλά επίπεδα των 80,62 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,34%, παίρνοντας ισχυρό στήριγμα από την Ελλάκτωρ (+4,95%) εν αναμονή της πώλησης του υπολειπόμενου 25% της Anemos Res, τη ΔΕΗ (+2,68%) και τον ΟΤΕ (2,38%). Μικρότερα κέρδη σημείωσε η Mytilineos (0,9%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα ΕΛΠΕ και η Τερνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, διόρθωση 1,53% έκαναν σήμερα η Aegean, ο ΟΛΠ (0,96%), ο ΟΠΑΠ (078%) και η Coca Cola HBC (0,7%).

Οριακά κέρδη 0,14% εμφάνισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να εμφανίζουν περιορισμένα κέρδη.

Σε διεθνές επίπεδο επικρατεί πάντως διάχυτη απαισιοδοξία μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο. Στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν χθες, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ό,τι αφορά την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, με κάποιους να προβάλλουν τους κινδύνους από τα υψηλά επιτόκια για την οικονομία και άλλους να αναδεικνύουν την ανάγκη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι ευρωαγορές ερμήνευσαν αρνητικά την αμφιβολία: Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 0,9%, ενώ ο Dax της Φρανκφούρτης κατά 0,7%. Ο CAC 40 του Παρισιού κάνει βουτιά σχεδόν 1%, όπως και ο FTSE MIB του Μιλάνου. Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες περίπου 0,55%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διχασμένη η Fed για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια – Ήπια η αντίδραση των αγορών

Ελλάκτωρ: Εξετάζει το σενάριο πώλησης του 25% της Anemos – Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News