Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

Οριακά κέρδη στο ΧΑ – Σημάδια κόπωσης στην αγορά

Οριακά κέρδη στο ΧΑ – Σημάδια κόπωσης στην αγορά

Με οριακή άνοδο 0,09% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από τρεις συναπτές συνεδριάσεις πτώσης, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 75,04 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης έφτασε μια ανάσα από τη ζώνη των 1.280 μονάδων, δείχνοντας εκ νέου τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζει από την αρχή του μήνα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στηρίχθηκε στη μετοχή της Aegean που έκλεισε με άνοδο 3,48%, της Jumbo με +2,81%, του ΟΤΕ με +2,66%, ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψε η Coca Cola HBC (0,9%) και η Mytilineos (+0,23%). Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες 3,61% κατέγραψε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή και η Ελλάκτωρ (-2,11%). Ο large cap έκλεισε τελικά με άνοδο 0,24%.

Οριακά κέρδη της τάξης του 0,02% κατέγραψαν οι τράπεζες, με τη μετοχή της Εθνικής να ανεβαίνει κατά 1,71%. Πτωτικά με απώλειες 0,33% κινήθηκε η Eurobank και με -0,77% η Alpha Bank.

Τα μικτά πρόσημα στους επιμέρους δείκτες καταδεικνύουν την κόπωση της αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σήμερα, ο επικεφαλής αναλυτής της Scope Ratings για την Ελλάδα, Dennis Shen, δήλωσε ότι το αυξημένο επίπεδο του δημοσίου χρέους παραμένει μία βασική πρόκληση για τη χώρα, περιορίζοντας το περιθώριο για μια υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό το υψηλό χρέος εκθέτει την Ελλάδα σε συνεχή κίνδυνο κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή του κλίματος της αγοράς, τόνισε σε συνέντευξή του. Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες, η Scope έδωσε στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν βρίσκεται ανάμεσα στους οίκους που λαμβάνονται υπ’ όψιν από το Ευρωσύστημα.

Από την άλλη πλευρά, θετική ήταν η είδηση από την Morgan Stanley, καθώς ο επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της επενδυτικής τράπεζας, Marshall Stocker, δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία επενδυτική της επιλογή στις αναδυόμενες αγορές. «Το 80% των υπερβαλλουσών αποδόσεων στα αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών εξηγείται από το σε ποια χώρα έχετε επενδύσει, όχι σε ποιο τομέα ή ποια μετοχή», επεσήμανε ο Stocker σε συνέντευξή του στο CNN.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Η Ελλάδα κορυφαία επιλογή στις αναδυόμενες αγορές

Scope: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News