Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 16:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Mr Big Short πόνταρε 1,6 δισ. σε κραχ στη Wall Street

Ο Mr Big Short πόνταρε 1,6 δισ. σε κραχ στη Wall Street

Τουλάχιστον 1,6 δισ. δολάρια πόνταρε σε «βουτιά» στη Wall Street, ο Michael Burry, ο οποίος έγινε διάσημος όταν η ταινία The Big Short παρουσίασε το επιτυχημένο trade του κατά της στεγαστικής πίστης πριν από την κρίση του 2008.

Σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το fund του «Mr Big Short» πόνταρε 866 εκατ. δολάρια, προβλέποντας πτώση του S&P 500 και επιπλέον 739 εκατ. δολάρια για τον Nasdaq 100. Ουσιαστικά, χρησιμοποίησε τουλάχιστον το 90% του χαρτοφυλακίου του ως αντιστάθμισμα κινδύνου σε περίπτωση ύφεσης στην αγορά.

Από την αρχή του έτους, όμως, ο Burry μία εμφανίζεται αισιόδοξος και μία απαισιόδοξος. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μία μόνο λέξη: «Πουλήστε». Μέχρι το τέλος Μαρτίου, άλλαξε στάση, λέγοντας: «Έκανα λάθος που είπα να πουλήσετε».

Μέχρι στιγμής ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη, με άνοδο 16% και 38% αντίστοιχα από την αρχή του 2023.

Στα μέσα του 2000, ο Burry τοποθετήθηκε επενδυτικά για κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και ευνοήθηκε από την κρίση στα στεγαστικά δάνεια και τη χρεοκοπία μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2008. Οι κινήσεις του αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «The Big Short» και την ομώνυμη ταινία.

Αποφυγή των περιφερειακών τραπεζών και της Κίνας

Το fund του Burry επίσης ρευστοποίησε τα μερίδιά του σε πολλές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ -πούλησε 150.000 μετοχές της First Republic, καθώς και στην PacWest και την Western Alliance. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι σαφές εάν οι ρευστοποιήσεις αυτές έγιναν πριν ή αφότου η JP Morgan εξαγόρασε την First Republic.

Επίσης, ο Burry φαίνεται πως τοποθετήθηκε εναντίον των κινεζικών μετοχών, πουλώντας τα μερίδιά του στην JD.com και την Alibaba το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Υπάρχουν όμως μερικά ονόματα, στα οποία ο Burry συνεχίζει να δείχνει εμπιστοσύνη. Περίπου το 6% του χαρτοφυλακίου του fund σε μετοχές τηρεί long θέσεις και το δεύτερο τρίμηνο του έτους επένδυσε περισσότερο στον τομέα των ταξιδιών και της υγείας, αγοράζοντας μερίδια στην Expedia, την MGM, τη CVS και τη Cigna.

Ο Burry αγόρασε επίσης μετοχές αξίας 4,7 εκατ. δολαρίων στην Warner Bros Discovery και 3,3 εκατ. στην εταιρεία second hand ρούχων The RealReal.

Στους επενδυτικούς κύκλους όμως, οι δυσοίωνες προβλέψεις του Burry τραβούν περισσότερη προσοχή. Παρότι οι τολμηρές κινήσεις δεν εγγυώνται πάντοτε υψηλά κέρδη, ο Burry έχει ισχυρό επενδυτικό ιστορικό. Ενδεικτικά, όσοι traders ακολουθούσαν τις επενδύσεις που έκανε το fund του τα τελευταία τρία χρόνια θα είχαν ετήσια κέρδη 56%, σύμφωνα με ανάλυση της Sure Dividend. Την ίδια περίοδο, ο S&P 500 είχε ετήσια κέρδη περίπου 12%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Προς τιμή-ρεκόρ αναρριχάται ο χρυσός – Έως και 2.500 δολάρια το 2024

Αρνητικοί στις επενδύσεις με ρίσκο οι Έλληνες

Ο Warren Buffett επενδύει σε ορυκτά καύσιμα με τη βοήθεια του ESG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News