Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 13:06
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προσπάθεια ανόδου με οδηγό τις τράπεζες

ΧΑ: Προσπάθεια ανόδου με οδηγό τις τράπεζες

Προβάδισμα για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις παίρνουν οι αγοραστές έναντι των βραχυπρόθεσμων profit takers στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά το πτωτικό ξεκίνημα, οι τιμές των μετοχών καταγράφουν ήπια άνοδο, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Το πιο αισιόδοξο είναι ότι πλέον οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο με τον σχετικό δείκτη στο +41%.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.283,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,33% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.267,52 μονάδες (-0,89%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,61%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Autohellas (+2,57%), της Coca Cola HBC (+1,95%), της Jumbo (+1,90%) και της Aegean Airlines (+1,42%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,95%), του ΟΛΠ (-0,95%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,88%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,96%) και των Τροφίμων (+1,93%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,73%) και των Ταξιδιών (-0,25%).  Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Apha Bank και η Eurobank με 1.568.366 και 1.395.990 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 4,30 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,32 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 60 μετοχές, 41 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, μόνο επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1.325 μονάδων στον Γενικό Δείκτη μπορεί να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα σε θετική. Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 1.280 μονάδες, ενώ η επόμενη σημαντική στήριξη είναι στη ζώνη των 1.230-1.210 μονάδων Ωστόσο, ακόμη και μία διόρθωση στα ανωτέρω επίπεδα δεν θα διαταράξει τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του Χ.Α.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκε μεν σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 7,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, παρέμεινε σε υψηλότατα επίπεδα και βέβαια πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Εξ ου και οι επενδυτές προεξοφλούν νέα αύξηση των επιτοκίων, παρότι το βασικό επιτόκιο ανέρχεται σε υψηλό δεκαπενταετίας. Σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, του καπνού και των τιμών ενέργειας, παρέμεινε στο 6,9% τον Ιούλιο αντί να υποχωρήσει όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Παράλληλα, σύμφωνα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ανάπτυξη 0,3% το β’ τρίμηνο, έπειτα από τη στασιμότητα που είχε καταγραφεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, υπήρξε ανάπτυξη  0,6% σε ετήσια βάση, έναντι 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το μπλοκ να απομακρύνεται από το σενάριο της ύφεσης.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το β’ τρίμηνο – Απομακρύνεται το σενάριο ύφεσης

Scope: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News