Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία ανάκαμψης – Πτωτικό άνοιγμα
Πτωτικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ήπιων διακυμάνσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.276,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,18% με την αξία των συναλλαγών κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,4% στις 1.032,49 μονάδες.
Σύμφωνα με τη Fast Finance, μόνο επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1.325 μονάδων στον Γενικό Δείκτη μπορεί να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα σε θετική. Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 1.280 μονάδες, ενώ η επόμενη σημαντική στήριξη είναι στη ζώνη των 1.230-1.210 μονάδων Ωστόσο, ακόμη και μία διόρθωση στα ανωτέρω επίπεδα δεν θα διαταράξει τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+2,88%), της Coca Cola HBC (+1,53%), της Motor Oil (+0,54%) και του ΟΤΕ (+0,52%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,17%), της ΔΕΗ (-1,48%), του ΟΛΠ (-1,43%) και των ΕΛΠΕ (-1,12%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+2,61%) και των Τροφίμων (+1,55%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,62%) και της Τεχνολογίας (-0,69%).
Εντα μεταξύ, με άνοδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο ο επενδυτικός κόσμος αξιολογεί τα τελευταία στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό Ιουλίου.
Νωρίτερα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκε μεν σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 7,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, παρέμεινε σε υψηλότατα επίπεδα και βέβαια πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Εξ ου και οι επενδυτές προεξοφλούν νέα αύξηση των επιτοκίων, παρότι το βασικό επιτόκιο ανέρχεται σε υψηλό δεκαπενταετίας. Σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, του καπνού και των τιμών ενέργειας, παρέμεινε στο 6,9% τον Ιούλιο αντί να υποχωρήσει όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Οι αγορές αναμένουν επίσης τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ευρωαγορές: Συγκρατημένα κέρδη μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στη Βρετανία
Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News