Business & Finance Τρίτη 15/08/2023, 23:22
ΑΓΟΡΕΣ

Με απώλειες η Wall Street καθώς τα στοιχεία για το λιανεμπόριο εντείνουν τους φόβος για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Με απώλειες η Wall Street καθώς τα στοιχεία για το λιανεμπόριο εντείνουν τους φόβος για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με απώλειες την Τρίτη, αφού τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας ότι ο οίκος Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει ορισμένες από αυτές.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα έναντι των προσδοκιών για αύξηση 0,4%, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Μετά τα στοιχεία, τα στοιχήματα των εμπόρων για παύση των αυξήσεων από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα παρέμειναν σταθερά στο 89%, ωστόσο οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Οι τράπεζες δέχθηκαν το κύριο βάρος των πωλήσεων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για τα επιτόκια. Η καμπύλη αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου είναι ανεστραμμένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να αποδίδουν λιγότερο από τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Αυτή η επίμονη κατάσταση πιέζει τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες από τα δάνεια.

«Πιθανότατα θα καταλήξουμε με μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ακόμη και αν δεν καταλήξουμε σε οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της CFRA Research.

«Αυτό θα κατέληγε σε περιορισμό του δανεισμού, διότι ακόμη και αν ήσασταν ο κουνιάδος μου, δεν θα ήθελα να σας δανείσω με ζημία», τόνισε.

Ο S&P 500 έχασε 51,86 μονάδες ή 1,16% και έκλεισε στις 4.437,86 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 157,28 μονάδες ή 1,14% στις 13.631,05 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 361,24 μονάδων ή 1,02%, στις 34.946,39 μονάδες.

Μια δημοσίευση ανέφερε ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει πολλές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι μετοχές των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo σημείωσαν μεγάλη πτώση.

«Η ανακοίνωση από τη Fitch για πιθανή υποβάθμιση πολλών αμερικανικών τραπεζών επιβαρύνει το κλίμα», δήλωσε ο Michael James, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών μετοχών της Wedbush Securities.

«Αν το συνδυάσετε αυτό με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σήμερα το πρωί που ήταν λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, αυτό ενισχύει το πιθανό σενάριο υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων από τη Fed».

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών PacWest Bancorp, Zions Bancorp και Western Alliance Bank έπεσαν μετά την τελευταία πρόταση αναθεώρησης της Federal Deposit Insurance Corp.

Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε χαμηλό ενός μηνός, ενώ ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης σημείωσε επίσης βουτιά.

Και οι 11 σημαντικότεροι τομείς του S&P 500 υποχώρησαν, με τις ενεργειακές μετοχές να ηγούνται των απωλειών λόγω των ασθενέστερων τιμών του αργού.

Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν καλύτερη πορεία, χάρη στα κέρδη των μετοχών της Nvidia μετά την αύξηση των τιμών-στόχων της μετοχής από την UBS και την Wells Fargo.

Η Nvidia σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη Μαΐου στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τα ανοδικά σχόλια της Morgan Stanley, με τους αναλυτές να λένε επίσης ότι οι επενδυτές συσσωρεύονται στη μετοχή ενόψει της ανακοίνωσής των αποτελεσμάτων της την επόμενη εβδομάδα.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές κινεζικών εταιρειών σημείωσαν επίσης πτώση, με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που οδήγησαν την πτώση μετά από έναν ακόμη γύρο απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα.

Μεταξύ άλλων μετοχών, η General Motors υποχώρησε μετά τη μείωση της συμμετοχής της Berkshire Hathaway στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Berkshire του Warren Buffett αποκάλυψε μια νέα επένδυση στον κατασκευαστή κατοικιών D.R. Horton, της οποίας οι μετοχές και των δύο εταιρειών κερδίζουν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News