Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Έβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο – Συγκρατημένες απώλειες

Έβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο – Συγκρατημένες απώλειες

Άμυνες έβγαλε το χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το μέσον της σημερινής συνεδρίασης, έπειτα από την πρωινή βουτιά που έδειχνε πως θα έχανε και τις 1.270 μονάδες.

Η έκθεση της αμερικανικής Jefferies για τις νέες τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών άλλαξε την εικόνα στο ταμπλό και το Χρηματιστήριο «μάζεψε» μέρος των απωλειών, με αποτέλεσμα να καταφέρει να κλείσει πιο κοντά στη ζώνη των 1.280 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης με λίγα στηρίγματα, έκλεισε τελικά με απώλειες 0,62% στις 1.287 μονάδες και τον τζίρο μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ, στα 9,58 εκατ. 

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της οποίας έκλεισε τελικά με άνοδο 1,51%, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση. Η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 1,9%, η Eurobank με 2,12% και η Alpha Bank με 2,39%.

Σύμφωνα με την Jefferies, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα έχουν δώσει ώθηση στις επιδόσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα για την Εθνική, οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι παραμένει  στην καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα. Εξ ου και αύξησε την τιμή στόχο σε 7,40 ευρώ από 7,30 ευρώ που πρότεινε πριν, με σύσταση buy.  Για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, οι συστάσεις παραμένουν διακράτηση (hold) με τιμές στόχους τα 3,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,70 ευρώ. και τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ για τη Eurobank χωρίς κάποια αλλαγή. Για τη μετοχή της Alpha Bank, η σύσταση παραμένει υποαπόδοση (underperformance) με τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ χωρίς κάποια αλλαγή.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 1,19%.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στήριγμα έδωσε και η μετοχή της Coca Cola HBC, που έκλεισε με κέρδη 1,98% και η Jumbo με άνοδο 1,31%. Μικρότερα κέρδη σημείωσαν ο ΟΠΑΠ και η Τερνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, μεγάλη πτώση έκανε η μετοχή της Ελλάκτωρ, με 3,46%, των ΕΛΠΕ, του ΟΤΕ και της Motor Oil. Τελικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,64%.

Η σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου καταδεικνύει τα σημάδια κόπωσης που ήταν εμφανή από την αρχή του μήνα. Η συνεδρίαση ήταν λίγο-πολύ μία συνέχεια της τάσης που ακολουθούσε την περασμένη Παρασκευή, οπότε οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jefferies: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

DBRS για ελληνικές τράπεζες: H κεφαλαιοποίηση, τα όπλα και οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News