Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 14:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιόρισε τις απώλειες – Στήριγμα η Εθνική

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιόρισε τις απώλειες – Στήριγμα η Εθνική

Μετριάστηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ενώ όδευε προς τις 1.270 μονάδες μετά το άνοιγμα, πλέον δείχνει να διατηρείται στη ζώνη των 1.280 μονάδων.

Στήριγμα στην αγορά δίνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που -μετά την έκθεση της Jefferies- κερδίζει περίπου 2,20%. Αντιθέτως, με πτώση άνω του 2% διαπραγματεύεται η Eurobank, πάνω από 1% χάνει η Alpha Bank και κάτω από 0,5% η Πειραιώς.

Οι αγοραστές φαίνεται να έχουν πάει διακοπές με αποτέλεσμα να βρίσκουν έδαφος οι επενδυτές που επιδιώκουν βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών. Πάντως, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την ανοδική τάση της ελληνικής αγοράς, ενώ επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος είναι να υποχωρήσει ο ΓΔ -σε εβδομαδιαία βάση- κάτω από τις 1.280 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.279,39 μονάδες με πτώση μόλις 0,59% και με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 53 εκατ. ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι Coca Cola και Jumbo, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι Autohellas, OTE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Σαράντης και Βιοχάλκο.

¨Οπως επισημαίνει η Jefferies σε έκθεσή της, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα έχουν δώσει ώθηση στις επιδόσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει στην καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα και αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα σε 7,40 ευρώ από 7,30 ευρώ που πρότεινε πριν, με σύσταση αγοράς. Για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, οι συστάσεις παραμένουν διακράτηση (hold) με τιμές στόχους τα 3,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,70 ευρώ. και τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ για τη Eurobank χωρίς κάποια αλλαγή. Για τη μετοχή της Alpha Bank, η σύσταση παραμένει υποαπόδοση (underperformance) με τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ χωρίς κάποια αλλαγή.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές μετά από σειρά πτωτικών συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,09% στις 459,6 μονάδες με τον κλάδο των εξορύξεων να κινείται με τη μεγαλύτερη πτώση. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,36% στις 15.888 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,13% στις 7.349,7 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,37%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTE MIB κερδίζει 0,66% kai στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,25%. 

.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News