Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 08:16
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορά ομολόγων: Δίχως τέλος τα προβλήματα, καθώς η Fed κρατά τον αυστηρό τόνο της

Αγορά ομολόγων: Δίχως τέλος τα προβλήματα, καθώς η Fed κρατά τον αυστηρό τόνο της

Στη Wall Street, επικρατεί η αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της – έχει ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η αναστάτωση στην αγορά ομολόγων θα γίνει σύντομα παρελθόν. 

Οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα απειλεί να αλλάξει την ρότα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ή να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα. 

Ήδη, κάποιοι αξιωματούχοι της Fed υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2%. Στη Barclays, στρατηγικοί αναλυτές έχουν συμβουλεύσει τους πελάτες τους να πωλήσουν διετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα στην προοπτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα, κόντρα στην ευρύτερη προσδοκία της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει τελικά σε μία σειρά επιτοκιακών μειώσεων πολύ σύντομα ακόμη και τον επόμενο Μάρτιο. Η απόδοση του αμερικανκού 10ετούς οδεύει ξανά προς τα υψηλά του περυσινού έτους. 

«Η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων καθοδηγήθηκε από το αυστηρό μήνυμα της Fed», αναφέρει ο Ρομπ Γουάλντνερ, στρατηγικός αναλυτής της Invesco. «Η κεντρική τράπεζα παραμένει αυστηρή στη γραμμή της και αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα». 

Τα swaps δείχνουν επιτοκιακές μειώσεις 100 μονάδων βάσης το επόμενο έτος

Η αγορά περιμένει πολύ πιο γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις σε σχέση με τη Fed

Source: Bloomberg

H αβεβαιότητα αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων εκδόσεων χρέους, την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερα ελλείμματα, ασκεί πιέσεις στην ομολογιακή αγορά. Ακόμη και μετά την απότομη άνοδο των επιτοκίων, η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ προσφέρει απόδοση μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg, πολύ λιγότερο από τα μεγάλα κέρδη που παρουσίαζε κάθε φορά που ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed έφθανε κοντά στο τέλος του. 

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί ενισχύουν το σενάριο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα το Σεπτέμβριο, με την αγορά εργασίας να αποθερμαίνεται και τις συνεχιζόμενες ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως, ο δείκτης δομικού πληθωρισμού – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας και θεωρείται καλύτερο μέτρο για την παρακολούθηση των πληθωριστικών πιέσεων – εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 4,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. 

«Το διοικητικό συμβούλιο της Fed είναι διηρημένο. Η αγορά δεν φαίνεται να έχει πεισθεί. Δεν μπορώ να δω ισχυροποίηση των συναλλαγών στην αγορά κρατικών ομολόγων», αναφέρει η Subardra Rajappa, επικεφαλής του τμήματος της Societe Generale για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ. 

Παρ΄όλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με την ανησυχία ότι το φετινό ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα είναι βιώσιμο. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει το δρόμο για εισροές ρεκόρ στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους φέτος, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America. 

Πάντως, ο Kerrie Debbs, υπεύθυνος για οικονομικό προγραμματισμό της Main Street Financial Solutions, προειδοποιεί τους πελάτες της ότι τα ομόλογα δεν αποτελούν σίγουρο καταφύγιο από τον κίνδυνο και ότι το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα διατηρηθεί. 

«Υπάρχουν μία σειρά από γεγονότα που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις θετικές αποδόσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων του συνεχιζόμενου πληθωρισμού, της αύξησης των ελλειμμάτων του αμερικανικού προϋπολογισμού, της πολιτικής αστάθειας στον πλανήτη και πολλά ακόμη», αναφέρει ο Debbs, που συμβουλεύει 50 πελάτες και διαχειριστές χαρτοφυλακίου με συνολικό ενεργητικό αξίας 70 εκατ. δολαρίων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις σε 12 χρόνια – Ήρθε το τέλος της «ασυλίας»;

Αμερικανικά ομόλογα: Το «καταφύγιο» των 25 τρισ. στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση Fitch

Μετοχές Vs ομολόγων: Η μεγαλύτερη επενδυτική μεταστροφή από το ’99

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News