Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Υποχώρηση προς τις 1.280 μονάδες – Εβδομαδιαία βουτιά 4,14% για τις τράπεζες

ΧΑ: Υποχώρηση προς τις 1.280 μονάδες – Εβδομαδιαία βουτιά 4,14% για τις τράπεζες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.300 μονάδες, προσεγγίζοντας, ενδοσυνεδριακά, κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης. Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από τις τραπεζικές μετοχές και επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.286,86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,01%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.281,88 μονάδες (-2,39%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,48%, από τις αρχές Αυγούστου υποχωρεί κατά 3,64%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 38,40%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.049,46 μονάδες με πτώση 2,84%, ενώ συμπλήρωσε 5 πτωτικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων  πραγματοποίησε βουτιά 4,14%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 103,74 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 25.265.872 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Motor Oil (+0,09%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Aegean. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-4,71%), της Ελλάκτωρ (-4,65%, της Εθνικής (-4,04%), της ΔΕΗ (-3,32%), της Viohalco (-3,22%), της Τιτάν (-3,03%) και της Alpha Bank (-2,98%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,46%), των Πρώτων Υλών (-3,14%) και του Εμπορίου (-3,03%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Alpha Bank διακινώντας 6.192.555 και 5.720.160 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 20,93 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 10,53 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 10 μετοχές, 99 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Frigoglass +8,26% και Ακρίτας +7,96%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Χαϊδεμένος -8,39% και Ξυλεμπορία (π) -6,54%.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Όπως ανακοίνωσε χθες ο επενδυτικός οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρησή του, η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς εισέρχεται στον δείκτη MSCI Standard, ενώ υποβιβάζεται στον Small Cap την Τέρνα Ενεργειακή. Ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική , Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Πειραιώς.

Ανησυχία έχει προκαλέσει και η έκθεση της Barclays, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τονίζοντας ότι αυτή δεν θεωρείται δεδομένη.  Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή, εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς investment grade από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνει πάντως ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε «καλομάθει» τους επενδυτές, ενώ η γενική τάση της αγοράς παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι μοιάζει «κορεσμένη» –και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη– στα υψηλά δεκαετίας. Τεχνικά, όπως εκτιμά, θα χτυπήσει «συναγερμός» σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες.

Επιβαρυντικό σήμερα είναι το διεθνές περιβάλλον με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μετά την αισιοδοξία που επικράτησε για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,7%, μετά τις υποτονικές συναλλαγές στις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κλίμα «πάγωσε» με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο μέτρια, η Daly δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, έκπληξη προκάλεσε ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο που κατέγραψε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Στον MSCI Greece η Τράπεζα Πειραιώς

Πονοκέφαλος οι τιμές πετρελαίου: Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News