Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 13:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει τις 1.300 μονάδες – Στο κόκκινο οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει τις 1.300 μονάδες – Στο κόκκινο οι τράπεζες

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.293,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,49%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,17 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Aegean Airlines (+0,69%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-3,56%), της Εθνικής (-3,28%), της Eurobank (-3,16%), της Alpha Bank (-2,73%), της Ελλάκτωρ(-2,70%) και της ΔΕΗ (-2,64%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,76%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,66%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Όπως ανακοίνωσε χθες ο επενδυτικός οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρησή του, η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς εισέρχεται στον δείκτη MSCI Standard, ενώ υποβιβάζεται στον Small Cap την Τέρνα Ενεργειακή. Ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική , Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Πειραιώς.

Ανησυχία έχει προκαλέσει και η έκθεση της Barclays, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τονίζοντας ότι αυτή δεν θεωρείται δεδομένη.  Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή, εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς investment grade από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνει πάντως ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «καλόμαθε» τους επενδυτές, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, η γενική τάση της αγοράς παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι μοιάζει «κορεσμένη» –και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη– στα υψηλά δεκαετίας. Τεχνικά, όπως εκτιμά, θα χτυπήσει «συναγερμός» σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες.

Επιβαρυντικό σήμερα είναι το διεθνές περιβάλλον με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μετά την αισιοδοξία που επικράτησε για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,76%, μετά τις υποτονικές συναλλαγές στις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κλίμα «πάγωσε» με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο μέτρια, η Daly δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, έκπληξη προκάλεσε ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο που κατέγραψε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Στον MSCI Greece η Τράπεζα Πειραιώς

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανέρχονται οι ανησυχίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News