Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνέχεια στην πτώση με τραπεζικά βαρίδια

ΧΑ: Συνέχεια στην πτώση με τραπεζικά βαρίδια

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, εν μέσω ήπιας υποχώρησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.302,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,79% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,61%.

 Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+0,52%), της Jumbo (+0,38%) και των ΕΛΠΕ (+0,36%).  Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,35%), της Πειραιώς (-2,02%) και της ΔΕΗ (-1,56%).

Σημειωτέον ότι η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς εισέρχεται στον δείκτη MSCI Standard, όπως ανακοίνωσε ο οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρησή του με την οποία παράλληλα υποβιβάζει στον Small Cap την Τέρνα Ενεργειακή. Ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική , Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Πειραιώς.

Οπως επισημαίνει πάντως ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «καλόμαθε» τους επενδυτές, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, η γενική τάση της αγοράς παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι μοιάζει «κορεσμένη» –και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη– στα υψηλά δεκαετίας. Τεχνικά, όπως εκτιμά, θα χτυπήσει «συναγερμός» σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σήμερα μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μετά την αισιοδοξία που επικράτησε για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,45%, μετά τις υποτονικές συναλλαγές στις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κλίμα «πάγωσε» με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο μέτρια, η Daly δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, έκπληξη προκάλεσε ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο που κατέγραψε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον MSCI Greece η Τράπεζα Πειραιώς

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανέρχονται οι ανησυχίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News