Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 11:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανέρχονται οι ανησυχίες

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανέρχονται οι ανησυχίες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σήμερα μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μετά την αισιοδοξία που επικράτησε για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,45%, μετά τις υποτονικές συναλλαγές στις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κλίμα «πάγωσε» με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο μέτρια, η Daly δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,31% στις 15.946,4 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,5% στις 7.394,7 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,65% στις 7.569,4 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός ΜΙΒ χάνει 0,43% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 0,23%. 

Εξάλλου, έκπληξη προκάλεσε ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο που κατέγραψε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2022. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε συρρίκνωση 0,1%. Ωστόσο, τον Ιούνιο συγκεκριμένα σημειώθηκε ανάπτυξη 0,5%, υπερδιπλάσια του 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Τέλος, στο 5% διαμορφώθηκε ο δομικός πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούλιο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα ενώ μειώθηκε από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News