Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 23:23
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ήπια άνοδος εν μέσω ανησυχιών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας

Wall Street: Ήπια άνοδος εν μέσω ανησυχιών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με ήπια άνοδο, εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα αρχικά κέρδη τους λόγω των ηπιότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και για το αν οι μετοχές έχουν περαιτέρω περιθώρια για διαπραγμάτευση.

Κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα σταματήσει την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2023 και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι τιμές των μετοχών άρχισαν να υποχωρούν από αργά το πρωί και μετά και ταλαντεύονταν μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους για μεγάλο μέρος του απογεύματος.

«Ο κόσμος εξέτασε πρώτα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κάτι που οδήγησε σε μεγάλη άνοδο, αλλά καθώς η μέρα προχωρούσε, το ράλι εξασθένησε και αυτή ήταν μάλλον η σωστή αντίδραση», δήλωσε ο Gregg Abella, διευθύνων σύμβουλος της Investment Partners Asset Management.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Dalyvo, φάνηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος προτού φτάσει στο σημείο να θεωρεί η κεντρική τράπεζα ότι έχει κάνει αρκετά.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 248.000 την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 230.000.

Ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται επίσης από παραδοσιακή νηνεμία στους όγκους των αγορών με πολλούς επενδυτές να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι όποιες κινήσεις στις τιμές των μετοχών προσφέρουν μια ευκαιρία για αποκόμιση κερδών, μετά από πέντε μήνες ανόδου του S&P 500 και του Nasdaq που καθοδηγούνται από την ισχυρή ανάπτυξη των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών.

«Πολλές αποτιμήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας βασίζονται στην πτώση των επιτοκίων, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στους αριθμούς, κατά τη γνώμη μου, που να λέει ότι μειώνουμε τα επιτόκια -στην πραγματικότητα, μπορεί να δούμε ακόμη και άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Abella, σημειώνοντας ότι ορισμένες μεγάλες αποτιμήσεις του κλάδου ήταν ήδη υψηλές.

Οι περαιτέρω αυξήσεις στον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν επίσης περιοριστεί, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε και πάλι σε επίπεδα άνω του 4%.

Η Amazon, η Nvidia, η Microsoft και η Appleόλες έκλεισαν με μέτρια κέρδη ή απώλειες.

O S&P 500 κέρδισε 1,12 μονάδες ή 0,025%, για να κλείσει στις 4.468,83 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 15,97 μονάδες ή 0,12%, στις 13.737,98 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 52,79 μονάδων ή 0,15%, στις 35.176,15 μονάδες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News