Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με φόντο τον πληθωρισμό

Θετικά ανταποκρίθηκε η αγορά των ΗΠΑ στα στοιχεία για τον πληθωρισμόο

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με φόντο τον πληθωρισμό

Θετικά ανταποκρίθηκε η αγορά των ΗΠΑ στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι αυξήθηκε κατά 3,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη ότι έπεται αποκλιμάκωση. Πλέον αναπτερώνονται οι ελπίδες όσων βλέπουν τέλος στον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης από τη Fed.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,28% ή 449 μονάδων στις 35.572 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 1,23% ή 55 μονάδες στις 4.522 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,59% ή κατά 219 μονάδες στις 13.940 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» με 3,2% από το 3% του Ιουνίου, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 3,3%. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία άνοδο του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποία παρακολουθεί η Fed, αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το συχνά ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

«Ενώ ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το ακόμα αυξημένο επίπεδο υποδηλώνει ότι η Fed απέχει αρκετά από τη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Asset Management. «Πράγματι, ο αποπληθωρισμός είναι απίθανο να είναι ομαλός και θα απαιτήσει κάποιο πρόσθετο οικονομικό πόνο προτού ο στόχος του 2% έρθει βιώσιμα στο προσκήνιο».

Στα υπόλοιπα οικονομικά νέα της ημέρα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 21.000 στις 248.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός – «Φρέναραν» οι υποκείμενες πιέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News