Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 23:19
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο κόκκινο και οι τρεις βασικοί δείκτες, εν αναμονή του πληθωρισμού

Wall Street: Στο κόκκινο και οι τρεις βασικοί δείκτες, εν αναμονή του πληθωρισμού

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, την επομένη μιας δημοσίευσης που έδειξε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν περισσότερο από ποτέ τις πιστωτικές κάρτες τους το τελευταίο τρίμηνο και μια ημέρα πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια.

«Οι αγορές σήμερα είναι κάπως αμφιταλαντευόμενες. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι αύριο θα δημοσιευθεί η έκθεση για τον ΔΤΚ του Ιουλίου», δήλωσε ο Jason Krupa, αντιπρόεδρος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Lenox Advisors.

Την Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι το χρέος των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στο στάδιο όπου μπορεί να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

«Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο καταναλωτής που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μπορεί να περιορίσει τα έξοδά του, αυτό μας οδηγεί πιο κοντά σε ένα είδος ύφεσης», δήλωσε η Gina Bolvin, πρόεδρος της Bolvin Wealth Management Group στη Βοστώνη.

Τη Δευτέρα, η διοικητής της Fed Michelle Bowman δήλωσε ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανές, επικαλούμενη τον εντεινόμενο πληθωρισμό και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδυτές τοποθετούν την πιθανότητα μη αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο στο 86,5%, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που ηγήθηκαν του ράλι της Wall Street, όπως η Nvidia, η Apple και η Tesla, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,7% και 5,0%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Ιούλιο, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, αναμένεται να παρουσιάσει μικρή επιτάχυνση σε σχέση με πέρυσι. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2%, όπως και τον Ιούνιο.

Την Τρίτη, οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα σε ένα ευρύ sell-off μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αρκετών μικρών και μεσαίων τραπεζών. Την Τετάρτη, οι μεγάλες τράπεζες διεύρυναν αυτές τις απώλειες με την Bank of America να υποχωρεί κατά 0,8% και την Wells Fargo κατά 1,3%.

Ο S&P 500 έχασε 31,67 μονάδες ή 0,70% και έκλεισε στις 4.467,71 μονάδες, ενώ ο Nasdaq  έχασε 162,31 μονάδες ή 1,17% στις 13.722,02 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 191,13 μονάδων ή 0,54%, στις 35.123,36 μονάδες.

Έξι από τους 11 κορυφαίους τομείς του S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τις ενεργειακές μετοχές να οδηγούν την άνοδο.

Από τις 443 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έως την Τρίτη, το 78,6% ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News