Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε θετικό έδαφος με όχημα την ενέργεια – Πτώση για τον κλάδο ταξιδίων-αναψυχής

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε θετικό έδαφος με όχημα την ενέργεια – Πτώση για τον κλάδο ταξιδίων-αναψυχής

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές χώνεψαν τα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό της Κίνας και η Ιταλία φάνηκε να υπαναχωρήσει αναφορικά με τον έκτακτο φόρο για τις τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να προσθέτουν 2,3% και να ηγούνται των κερδών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονταν υψηλότερα. Ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση σχεδόν 1%.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν πτώση την Τρίτη λόγω του φόρου, αλλά ανέκαμψαν την Τετάρτη καθώς η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στο μέτρο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι ο φόρος επί των καθαρών εσόδων από τόκους θα περιοριστεί στο 0,1% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού -μόλις το ένα πέμπτο του επιπέδου που είχε εκτιμήσει η Citi ότι θα μπορούσε να φτάσει.

Κλείσιμο κυριότερων χρηματιστηρίων

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

%

FTSE 100

7587,3

59,88

0,8

DAX

15852,58

77,65

0,49

CAC 40 Index

7322,04

52,57

0,72

FTSE MIB

28308,09

365,84

1,31

IBEX 35 Idx

9354,4

52,6

0,57

 

Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν πτώση την Τετάρτη, αφού οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο ΔΤΚ του Ιουλίου διαμορφώθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 4,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να κινούνται πτωτικά, μετά την αρνητική συνεδρίαση της Τρίτης, αφού ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών περιφερειακών τραπεζών και έθεσε ορισμένα μεγάλα ονόματα της Wall Street υπό αρνητική αξιολόγηση.

Οι επενδυτές παγκοσμίως προσβλέπουν επίσης στα στοιχεία για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, τα οποία θα παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο της επόμενης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράγοντες της αγοράς προσπαθούν τώρα να εκτιμήσουν εάν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής και για πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Μια έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους παρήγαγε μια πρόβλεψη συναίνεσης για τα στοιχεία του Ιουλίου 3,3% σε ετήσια βάση, από 3% τον Ιούνιο.

Πίσω στην Ευρώπη, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με την ολλανδική τράπεζα ABN Amro και τη γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία TUI να δημοσιεύουν αποτελέσματα πριν από το καμπανάκι της Τετάρτης.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης 0,2% χαμηλότερα, με τις τράπεζες να χάνουν 2,7% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ενός απροσδόκητου φόρου έκτακτης ανάγκης στα υπερκέρδη. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν άλμα 3,2% χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα δοκιμών φαρμάκων της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News